Normaldemokraterna

Öppna kampanjsite
2014 fick Göteborgspolitiken ett nytt parti. Normaldemokraterna. Ett parti som startats på GIL:s initiativ och vars mål är att göra funktionsvariationer till en prioriterad fråga i politiken. Funktion måste in i varje diskussion!

Normaldemokraterna är GIL:s partipolitiska initiativ. Normaldemokraterna lanserades under våren 2014 och ställde upp i valet till kommunfullmäktige i Göteborg i valet 2014.

Normaldemokraterna vill göra funktionsvariationer till en permanent och prioriterad valfråga i de befintliga partiernas agenda. Först och främst för att de 1.8 miljoner svenskar som lever med någon form av funktionsnedsättning förtjänar mer än att missas helt eller att politiken bara generera tomma fraser och floskler. Uppfattningen att funktionsfrågor bara angår några få är helt fel. Alla berörs när man bygger samhällen som stänger ute och diskriminerar människor. I förlängningen handlar det om på vilken värdegrund vi vill bygga vårt land. Vill vi sätta en prislapp på allas lika värde och driva en politik där medborgare ses som en belastning, eller skapa ett samhälle som ser varje individ som en resurs och arbetar för att alla skall kunna maximera sin potential? I våra ögon är valet enkelt.

Normaldemokraternas kampanjfilm:

Karriär-Kraft gjorde en film med Anders Westgerd om Normaldemokraterna:

Rösta på Normaldemokraterna?

Normaldemokraterna fick 315 röster i valet till Kommunfullmäktige i Göteborg 2014. Just nu är partiet vilande i avvaktan på nästa val då engagerade i partiet får avgöra vilken fortsättning som följer.

Aktioner under valrörelsen 2014

Valstuga med CP-parkour

Normaldemokraterna har varit ute på stan och kört en blandning av valstuga och CP-parkour. Enligt Wikipedia är Parkour en träningsmetod där utövaren behandlar gaturummet som en hinderbana och utnyttjar en rad olika tekniker för att forcera hinder i omgivningen. Den innehåller även övningar för att testa fysisk och mental styrka. En beskrivning som lika gärna skulle kunna appliceras på vardagen för dem som lever med ett funktionshinder.

CP-parkour är en möjlighet för folk på stan att testa hur det är att köra rullstol i stadsmiljö. De har helt enkelt fått testa på hur kullersten känns under hjulen och att ta sig upp för små nivåskillnader i storleksordningen normal tröskel eller trottoarkant. Det har varit väldigt roligt och lärorikt, både för oss som bemannat valstugan, men också för alla dem som har testat på CP-parkour.

Vi har också delat ut flyers, satt upp affischer och talat om funktionsfrågor och hur de nästan helt saknas som en naturlig och självklar del av politiken idag.

cp-parkour

Tillgänglighets-testat av Normaldemokraterna #cpcity

Det är normalt att alla som bor i en stad har rätt till det offentliga rummet. Att kunna ta del av allt vad staden har att erbjuda i form av nöjen, service och handel ska inte vara ett privilegium förbehållet några få. Men dessvärre ser verkligheten inte ut så. Personer med funktionsnedsättning exkluderas ofta. Därför vill Normaldemokraterna nu synliggöra diskrimineringen genom kampanjen #cpcity. Du kan hjälpa till!

Med våra stickers och foton uppmärksammar vi omgivningen på att samhället, kulturarv, scener, skolor, badplatser, caféer, butiker, lekplatser, fågelkvitter och öppna landskap tillhör alla. Fota, tagga, gilla och dela! Ladda upp ditt foto på Instagram eller Twitter och tagga inlägget med #cpcity. Ange också en plats på Instagram vid ”Namnge platsen” så dyker det upp en symbol med en överstruken rullstol på kartan som ligger på www.normaldemokraterna.se/cp-city.

Anders o västteafik på tur i Gbg

Vad gjorde vi mer under valrörelsen 2014?

Annat som vi har gjort under valrörelsen är att delta under Almedalsveckan, då med tillgänglighetskampanjen #cpcity, premiär för CP-parkouren, årets fest och en mobil valstuga samt otaliga samtal, resonemang och närvaro. Vi har också medverkat under Kulturkalaset, där vi bjöd allmänheten att testa CP-parkour. Se gärna Funkteks test av världens största extremsport. Vi har medverkat i paneldiskussioner, skrivit debattinlägg och medverkat i olika arrangemang som vuxenskolor och studieförbund anordnat med mera, med mera.

Normaldemokraternas hemsida

Relaterade poster

Sten is a bully ger ringar på vattnet

Nyhet

Torsdagen den 25 november hade GIL besök av Johan Nyhus (S), som är kommunalråd och ordförande i Trafiknämnden. Med sig hade han stadssekreterare Ruben Malmström. Mötet var ett resultat av aktionen "Sten is a bully" som GIL genomförde under september. Det var Johan Nyhus själv som initierade samtal med GIL när han uppmärksammade kampanjen. Mötet handlade förstås om tillgänglighet till stadsrummet, med sten i fokus. Det är av erfarenhet lätt att det blir bra snack men inga resultat i sådana här sammanhang men Johan uppvisade engagemang och på GIL hoppas vi att Sten is a bully faktiskt var startskottet på mera verkstad på gator och torg i Göteborgs Stad!

Läs mer

Vad duktig du är

Kampanj

Hur svårt kan det vara att köpa en paket mjölk om du har en funktionsnedsättning? I spelet ”VAD DUKTIG DU ÄR!” får du som spelar själv uppleva frustrationen det innebär med höga trösklar, trånga passager, fördomsfulla medmänniskor, indragen assistans och att hela tiden motarbetas av politiska beslut. Spelet är det senaste i en lång rad aktivistiska projekt från GIL och släpps våren 2017.

Läs mer

CP-ölen är tillbaka!

Nyhet

Kommer ni ihåg CP-ölen? Ölet som såg dagens ljus 2013 och var motor i en av våra kampanjer med syfte att uppmärksamma otillgängliga krogmiljöer och fördomsfullt bemötande? I alla fall så blev ölet en stor succé. Kampanjen belönades med en rad kreativa priser, utsågs till mest minnesvärda kampanj under Almedalsveckan och plockades upp av nyhetsredaktioner världen över, bland annat Fox News, och BBC. Som om det inte vore nog visade sig ölet vara ett riktigt bra hantverksöl också, skapad av en av Sveriges mest omtalade bryggare: Olle Andersson.

Läs mer

Ett liv som har värde

Blogg

Att vara jämlik. Att varje liv har ett värde. Att min dotter räknas precis som vilket barn som helst. Barnkonventionen som Sverige lovat att följa. Det känns oerhört främmande just nu. Kan inte påstå att när jag staplar upp min älskade dotters liv i beståndsdelar och minuter, att hon känns speciellt jämlik grannens 5,5-åriga barn. Inte heller känns det som att hennes liv har något annat värde än att tvätta sig, gå på toaletten och om jag har tur, få rätt att äta på sitt unika sätt, genom en knapp på magen.

Läs mer