P-boten

Har du också känt i alla fall ett uns av irritation när du sett någon parkera på handikapplatsen utan att där ligger ett tillstånd i rutan? Nu kan du avreagera dig med vår nya gula parkeringsanmärkning! Den ger inga böter men förhoppningsvis ett hjärta i halsgropen, några extra hjärtslag i minuten eller svettringar under ärmarna där den ligger gul, fastklämd under torkarbladet och liknar en böteslapp. Och i bästa fall ger den en tankeställare för den lappade tills när det är dags att parkera nästa gång.

Under maj 2016 lanserade GIL en parkeringsanmärkning och snart blev den en viral succé! Vårt inlägg på Facebook delades friskt med mängder av tummar upp och kommentarer. Inom loppet av dagar hade vi skickat ut tusentals parkeringsanmärkningar till människor runt om i landet som kände att denna lilla gula lapp fyllde just de behov de länge haft! Expressen hörde av sig och ville skriva om vår p-bot och inom kort skrev också Aftonbladet om hur vi ville tala om handikappareringens syfte och mål och att den inte är att se som en förmån utan att den är till för att öka tillgängligheten för personer med rörelsenedsättning.

P-boten i media

Nya gula lappen sätts fast på felparkerade bilar – Expressen

Utdrag ur artikeln:
Anders Westgerd, verksamhetsledare på intresseorganisationen, är själv rullstolsburen och vet hur frustrerande det är när handikappsplatser missbrukas.
– Parkeringsplatserna missbrukas ofta. Det vi har fokuserat på är att individer använder dessa p-platser av ren lathet. Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger han.

Lappen som ska skrämma felparkerare – Aftonbladet

Utdrag ur artikeln:
Enligt honom har det funnits ett behov av den här typen av lappar då det är ett stort problem med folk som flerparkerar.

– Många ställer sig fel av lathet och lättja.
Han menar att folk inte förstår hur det här kan påverka vardagen för de som verkligen behöver parkeringsplatsen.
– Det kan vara avgörande för om man kan delta i en aktivitet. Man kan inte se ett parkeringstillstånd som ett privilegie, det här handlar om att göra samhället tillgängligt för alla.

Beställ en parkeringsanmärkning

Vi skickar ut ex av vår parkeringsanmärkning kostnadsfritt (maila kontor@gil.se), det går också bra att hämta några på något av våra kontor när du är på besök. Ta gärna en bild när du lappat och skicka den till caroline@gil.se!

Texten på anmärkningen

Hoppla! Det verkar som om du har parkerat där du inte borde. Att parkera på en plats för rörelsehindrade, men inte uppvisa giltigt p-tillstånd, kostar den lata/bekväma/ouppmärksamma ca 1000 kronor i böter.

En felparkering som din kan innebära mycket besvär för personer med rörelsehinder – ja även om du bara ska göra ett kort ärende! Det kanske jag också skulle! Både den här rutans placering och storlek kan vara det som avgör om jag alls kan utföra aktiviteten jag är här för. Så, lägg fram ditt tillstånd nästa gång eller var en schysst en och låt platserna för rörelsehindrade vara till dem som verkligen behöver dem!

På parkeringsplats som är skyltad med handikappsymbol måste man ha ett särskilt tillstånd: EU Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet ska vara placerat innanför bilens framruta och vara fullt läsbart utifrån. Tillståndet är personligt. Parkeringstillståndet är inte en social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.

Relaterade poster

Rör inte min assistans!

Nyhet

Den 3 december var det Internationella Funktionshinderdagen. Då anordnas en rikstäckande manifestation för LSS och den personliga assistansen. I Göteborg samlades vi på Järntorget för att visa motstånd mot nedskärningar och hårdare tolkningar av lagen.

Läs mer

Summa summarum 2018: GIL gjorde totalt 47 mediala nedslag

Nyhet

Många oroar sig dagligen för hur LSS och den personliga assistansen ska utvecklas. I GIL driver vi ett flerhövdat engagerat påverkansarbete, bland gräsrötter, makthavare och vanligt folk på stan. Allt i syfte att jämlikhet och medinflytande ska stå högt på den samhälleliga agendan. Under hela året 2018 gjorde vi totalt 47 mediala nedslag, nationellt och internationellt. Du hittar dem alla längre ner i texten.

Läs mer

Anders Westgerd krönika : Visst är livet underbart

Blogg

Ena stunden CP, mongo, efterbliven, andra stunden hyllad inspirationskälla och superhjälte. Kasten är tvära. Det gäller att hänga med. Inte sällan ses vi med funktionsnedsättningar som lite korkade och i behov av omsorg.

Läs mer