Varför är PDF:en som jag fyllt i på nätet helt tom när den sparats?

Om du inte kan spara ner PDF:er som du fyllt i på nätet så kan det bero på att du har uppdaterat till Windows 10 eller att du använder "Spara som". Säkrast sättet är att ladda hem filen och fylla i den från din egen dator. Vad gäller Windows 10 och annat matnyttig info se under fotot.
Bild på ett lamm som ser uppåt en blå himmel

Det finns flera lösningar på problemet

För dig som har Windows 10. I den versionen har man ändrat standardinställningen för PDF-filer (Microsoft Edge) så att alla PDF:er automatiskt sparas som e-länkar, vilket leder till att allt man fyllt i på skärmen försvinner. Under bilden så hjälper vi dig att återfå kontrollen på filerna.Du får helt enkelt ändra standardprogrammet för PDF och ställa in Acrobat eller Reader. Det gör du så här:

  1. Högerklicka på en e-pdf som sparats ner på datorn. Klicka sedan på Egenskaper (längst ned i popuprutan).
  2. I filens dialogruta för Egenskaper på raden Öppnas med klickar du i rutan Ändra.
  3. Välj Adobe Acrobat Reader eller Adobe Acrobat och klicka sedan på OK.
  4. Då kommer du tillbaka till dialogrutan för Egenskaper, där klickar du på OK.
  5. Nästan Klart. Utseendet på filen har förändrats… men hur spara informationen?

När det som fyllts i behöver sparas

För både Mac och PC-användare oavsett operativprogram. Det som fyllts i på nätet finnas bara kvar om du klickar på Skriv ut och väljer alternativet ”Spara som PDF”. Väljer man ”Spara som” från webbsidan när dokumentet är ifyllt så kommer dokumentet laddas ner tomt på datorn.

För att försäkra sig om att allt sparas redan från start så ska du ladda ner dokumentet direkt till sin dator innan du fyller i det. Det gör du från din egen dator istället. När du är klar sparar du filen som vanligt och allt ifyllt ligger kvar.

Och du! Spara inte tomma original på sin egen dator, ladda alltid ner ett sprillans nytt ifrån ”Min sida” eller Arbetsledar/Assistenthandboken för att vara säker på att du har den senaste versionen.

En liten infofilm för Windowsanvändarna

Här en kort infovideo om hur man ställer in Acrobat Reader som standardprogram för PDF-filer i Windows 10. Där hittar du också samma steg som jag beskrivit ovan fast med illustrationer.

Funkar det ändå inte hör av dig till mika@gil.se eller caroline@gil.se