Alla nyheter
20 August 2020

Premiär för rullstolsanpassad SUP

De flesta har säkert sett någon bild på en bekant som är ute med sin SUP denna sommar. Somliga paddlar i höga vågor till havs, andra nöjer sig med att stå upp och paddla sig fram över stilla vatten, några går steget längre och utövar avancerade yogapositioner på sin bräda. På assistansbolaget GIL har man under sommaren utvecklat ännu ett nytt sätt att paddla: med en bräda som är anpassad för personer i rullstol.

Det är svårt för personer med funktionsnedsättningar att kunna ta del av naturen. För de allra flesta så är berg obestigbara, promenadstråk alltför knöliga och tillgängliga båtar ett för stort och dyrt åtagande. Men för somliga kan vår nya bräda vara ett schysst sätt att komma ut på havet, säger Anders Westgerd, som är VD på GIL.

en bräda utan garantier

att kantra är en rättighet!

Att vi tar fram en SUP är helt klart i linje med varje människas rätt att leva sitt liv. Fritidshjälpmedel är i det närmaste omöjliga att få från regionen. De är snordyra, omges av en massa olika föreskrifter och byråkrati och ska i princip klara ett världskrig utan repor för att kunna förskrivas. Vår bräda är riktigt stabil men har inga garantier. Det är väl klart att man ska kunna kantra även om man sitter i rullstol! På samma sätt som andra tar sina risker så får den som vill låna vår SUP kalkylera på sina!, säger Anders Westgerd.

Den 20 augusti genomförde Anders Westgerd, VD på GIL, en premiärtur på den nya brädan, som är den första i Sverige i sitt slag. Framöver kommer assistansbolaget att samarbeta med Tikitut och SUP:en kommer att ligga hos Kanotpool Vättlefjäll. Brädan kommer att lånas ut till andra kostnadsfritt.

Brädan kan framföras av den rullstolsburne själv, eller så kan en assistent följa med och paddla. Att kunna komma ut i naturen gör gott! Forskningen visar att negativa känslor och stress minskar av att vistas i naturen. Samtidigt ökar positiva känslor och mental återhämtning. Denna SUP är en lösning som kommer möjliggöra en ny slags naturupplevelse för somliga, säger Ulla Gawlik, som är processledare på Tikitut.

Anders Westgerd på premiärturen med den nya anpassade SUP:en

Bräda med utvecklingsmöjligheter

Brädan är framtagen tillsammans med Per Stjärnehag, som är en rutinerad uppfinnare inom funktionsspektrat. GIL kommer att samla in åsikter och upplevelser från personer som använt den nya brädan för att senare eventuellt vidareutveckla konceptet.

Vi har förstås redan fantiserat om andra modeller för andra behov. En lättviktare, upphängningsanordning för paddeln, armcykling, skovelhjul… framöver kanske man kan driva sin SUP genom en liten elmotor?!, fantiserar Per Stjärnehag.

Med pontoner på sidan är brädan stabil och på brädan finns också fästen för att sätta fast rullstolen.

Assistanskooperativet GIL har ett arv från Independent Living-rörelsen, som utgår från principen att den som har en funktionsnedsättning själv bäst vet hur den vill leva sitt liv. Man vill att kontrollen ska därför ska ligga hos den assistansberättigade, eller i de fall då det inte är möjligt: hos någon som förstår, ser och har ambitionen att låta varje individ ha rätt att leva sitt liv.

Följ med ut!

Sveriges Radio P4 Göteborg var med när Anders Westgerd tog premiärturen i Önnereds Båtlag i augusti 2020. Hör bakgrunden till projektet, hur det gick när Anders paddlade ut för första gången i deras reportage. Delen om GIL:s SUP börjar 40 minuter in i sändningen. Du som har lite mer bråttom kan gå direkt på korta versionen! Om du istället vill både se och höra allt allt allt så tycker vi att ska surfa till Masouds film på Youtube.