Alla kampanjer
20 June 2024

Retard Raveolution

en manifestation för tillgänglighet och gemenskap

Att kunna ta sig dit andra tar sig borde inte vara något raveolutionerande. Men: Frihamnens spårvagnshållplats, som ligger mittemellan två vältrafikerade bilvägar utan övergångsställen med endast en lååång trappa som tar dig upp till viadukten, är en fälla för personer med rörelsehinder. Hållplatsen är förstås lika mycket ett aber för den med rullator, barn i barnvagn eller mat i dramaten. Går du av där finns det ingen väg därifrån och ingen tillbaka. Enda alternativet är att ta nästa spårvagn vidare.

Vad gör man då om man då om man går i fällan?
Jo, man gör som Anders Westgerd från GIL och startar ett rejv med sina kompisar – på självaste hållplatsen!

En maniFESTation.
Eller en manifeSTATION?

På natten mellan lördag och söndag 15-16 juni 2024 anordnade GIL aktionen Retard Raveolution på Frihamnens spårvagnshållplats – en fest för att protestera mot hur personer med funktionsnedsättning utesluts ur gemenskapen.

Frihamnen och Ringön

De senaste åren har vi sett nya platser växa fram i Göteborg. Ofta pratar man om ”mötesplatser” där upplevelsen står i centrum. Tyvärr verkar det som att det endast är normalfungerande människor som ska mötas och få uppleva saker. Ett exempel är Ringön, som under de senaste åren vuxit fram som en kreativ mötesplats med många nya verksamheter, barer och restauranger som lockar allmänheten. Frihamnen är närmsta hållplats för den som vill till Ringön. Men är man rullstolsburen finns inget sätt att ta sig varken dit eller hem. Hållplatsen är nämligen belägen mitt i en led, det finns inga övergångar och enda sättet att lämna perrongen är att bege sig upp för de långa trapporna till viadukten, eller ta nästa spårvagn vidare.

– Som vanligt är vi med funktionshinder inte önskvärda i såna här sammanhang. Man pratar om spännande dynamik, mångfald och en stad för alla, men viljan att skapa tillgänglighet verkar inte finnas alls. Det är som att hela resten av samhället lever i ett gated community vi inte ska ha tillträde till, säger Anders Westgerd, vd på GIL.

Anders i tröja med texten Retard Raveolution, människor dansar runt honom, natt.

Ravet pågick ungefär 23:45-01:30.

En större grupp änniskor som samnlats, de står tätt, det är natt.

Omkring 100 personer kom.

Många personer har samlats, några sitter i rullstol, ljuset är färgat av lampor, många bär lampor på sina kläder. Det är natt.

Ett rejv för tillgänglighet och gemenskap.

Varför just ett rejv?

Föreställ dig att du är rullstolsburen och att du ska på rave med på Ringön i natt tillsammans med dina polare. Don’t drink and drive, heter det, så du bestämmer dig för att ta spårvagnen dit. Du går av på hållplatsen med sista spårvagnen och inser att du är fast. Enda sättet att ta dig från hållplatsen är via den långa trappan upp till viadukten! Nästa spårvagn går om dryg två timmar. Du inser att det inte kommer bli något rave för dig… Men så kommer du på en idé. Du ringer ett samtal, säger som det är. Jag är fast, kan du komma och hålla mig sällskap, och ta med dig några polare!?

Om inte Muhammed kan ta sig till berget får berget komma till Mohammed. Eller: om du inte kan ta dig från Frihamnens hållplats till ravet på Ringön, så får ravet komma till Frihamnens hållplats! Sagt och gjort.

Den natten kom omkring 100 personer till Frihamnens spårvagnshållplats för att dansa hela natten. Musiken hördes ända ner på stan.

– Vi såg det här som ett perfekt sätt att förena nytta med nöje! En manifestation för tillgänglighet och gemenskap!, sa Anders medan han klunkade på sin energidryck. Men man fick hålla nere på drycken, blir man kissenödig där är det kört.

Det blev en episk fest! Vid midnatt riggade vi upp DJ-bås, höjde volymen rejält och så kom ni. Ni – assistansberättigade, personliga assistenter, följare, fans, anhöriga, ni som har knas på dygnsrytmen, är mörkrädda, vattentåliga. Ni som är vänner, grannar, gamla, unga, korta, långa. Ni som är festsugna, aktivister, medmänniskor och så vidare. Tack till prick varenda en av er som kom, och förstås också tack till er som delade vår inbjudan, tummade upp och kommenterade. Det var ni som gjorde Retard Raveolution till den härliga manifestation som det blev!

Natt, ljuset är färgat orange av lampor, många personer står på en spårvagnshållplats, feststämning, en spårvagn står på hållplatsen.

Retard Raveolution på Frihamnens hållplats.

En person i rullstol dansar bland andra, det är natt, ljuset är färgat orange av strobelights.

Hög musik och mycket dans!

En person i elrullstols och hans assistent, de är glada, bakom sitter många posters med texten Retard Raveolution.

Det blev en episk fest!

@gil_funktastic Ska på rave på Ringön! 🎈 Men närmsta hållplats, Frihamnen, ligger mittemellan två vältrafikerade bilvägar utan övergångsställen och endast en lång trappa som tar dig upp till viadukten. Det är en fälla för personer med rörelsehinder! Vad gör man då om man då om man går i fällan? Jo, man gör som Anders. Ringer en vän och startar ett eget rave med lite polare – på hållplatsen! #rave #retardraveolution #ringön #frihamnen #rejv @Västtrafik @Göteborg/Gothenburg #wheelchairhumor #wheelchair #rullstol #lifehack ♬ originalljud – gil_funktastic

gil_funktastic på TikTok

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida. Anders i bild.

artikel i Göteborgsposten

Strax före midnatt på lördagskvällen samlades en grupp människor vid Frihamnen spårvagnshållplats för att protestera mot hur personer med funktionshinder utesluts på grund av dålig tillgänglighet.

Det rörde sig dock inte om en klassisk demonstration – på hållplatsen hölls istället ett rejv komplett med rökmaskiner, live-DJ:s och discolampor.

– Det var helt magiskt! Ett riktigt jävla grymt rejv, som vilket rejv som helst som man brukar köra på Ringön. Omkring hundra personer, grym musik och bra stämning. Jag är jättenöjd, säger Anders Westgerd.

Läs mer i Göteborgs-Posten

Följ gil i Sociala medier

Vill du kanske vara en del av en av GIL:s awareness-kampanjer i framtiden? Då gör du bäst i att följa oss på sociala medier!

Det är natt, många personer dansar, de har glow sticks och lampor på kläderna. De är glada.

Unz, unz…

Natt. En person framför en vägg full av posters med budskapet Retard Raveolution. Hon har glow sticks i handen och andas ut rök..

Många dansade.