Alla nyheter
24 November 2020

Det stora toalettpriset 2020

Bengt Linde och Anders Westgerd och Det stora toalettpriset på Tavolos toalett

Det stora toalettpriset 2020

tavolo bäst på nummer ett

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem, om du inte råkar ha en funktionsnedsättning förstås.

De tillgängliga stadsmiljöerna är få redan som det är och lyckas man ta sig in i stan är omgivningen begränsande – inte minst när det gäller tillgång på toaletter. 

– Vi har valt att uppmuntra de krafter som står på rätt sida om framtiden, de som förstått att toaletter är något alla ska ha tillgång till. Vi vill helt enkelt belöna dem som är bäst på nummer ett (och två), säger Anders Westgerd, vd på GIL.

Priset delas ut till en restaurang som insett att inkludering är en självklarhet, och att det snarare än att hindra kan berika utformningen av en lokal. Årets, och världens första, pristagare är resturang Tavolo i Göteborg vars toalett enligt GIL är “inkluderande, snygg och toppad med en ramp värdig Taj Mahal”.

– De flesta jag känner behöver inte ringa till restaurangen, biografen eller konsertlokalen för att kolla om de har en toalett de kan använda innan de bokar biljetter eller bord. Det behöver jag och många med mig. Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla, säger Anders.

Förutom att du kan se filmen ovan så kan du också följa prisutdelningen genom att lyssna på P4 Göteborgs direktsändning av prisutdelningen.

Läs mer om Det stora toalettpriset i GöteborgDirekt och GT.

Vill du nominera en toalett för 2021?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.