Alla nyheter
13 April 2023

Retard Seltzer

läskande nyhet

Att öka medvetenheten om personer med funktionsnedsättningar och deras livsvillkor är syftet med GIL:s kollektion av alkoholhaltiga drycker, som nu utgörs av Retard Beer, Retard Gin och Retard Seltzer.

tropisk smak mot exotifiering

Fördomar mot personer med funktionsnedsättningar är ingen nyhet, men helt nytt är att GIL tagit fram Retard Seltzer, som lanseras på En öl- och whiskymässa i Göteborg den 14 april 2023! Drycken har till syfte att skapa samtal om funktion och i förlängningen minska exotifieringen av funktionsnedsatta.

Retard Seltzer är en hard seltzer med tropisk smak. En hard seltzer är en populär och uppfriskande dryck, en typ av kolsyrat mineralvatten med alkohol. Drycken är inte så söt och passar istället för en grogg eller Dagens.

– Den som har en funktionsnedsättning är van vid att människor stannar och tittar, vänder sig om och pekar på en, lite som om man är ett exotiskt djur eller så. Vi måste alla arbeta för att skapa en värld där personer med funktionsnedsättningar inte längre betraktas som så. Detta kan göras genom att öka medvetenheten om funktionsnedsättningar, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

En smakfull samtalsstartare

Och det är just att öka medvetenheten om personer med funktionsnedsättningar och våra livsvillkor som är syftet med GIL:s kollektion av alkoholhaltiga drycker, som nu utgörs av Retard Beer, Retard Gin och Retard Seltzer. Efter att ha deltagit på mässan under många år har man goda erfarenheter av de samtal som uppstår.

– Många blir verkligen förvånade när de ser vår monter. Somliga tror att vi narras de som har funktionsnedsättningar. Men så snackar vi lite. Snart inser de att det är jäkligt orättvist att låta ett helt samhälle agera utifrån förutfattade meningar om personer med funktionsnedsättningar och en förmodan om på att vi har lägre förväntningar på livet än de själva har, säger Anders Westgerd.

Smaka Retard Seltzer

Smaka i monter A01:40 på En öl- och whiskymässa i Göteborg.

En Öl & Whiskymässa pågår fredag och lördag, 14-15 april. Biljetter köps på https://olochwhiskymassa.se/

Mer info om när Retard Seltzer finns på Systembolaget kommer!

Retard Seltzer tillverkas av Beersmiths, precis som Retard Beer och Retard Gin.