Alla nyheter
06 July 2021

1 av 5 uteserveringar otillgängliga

GIL har i många år genomfört en samling tillgänglighetskampanjer under flaggen “Alla ska fram“. I år har vi styrt mot Andra Långgatan, som genom satsningen “Ta plats” omvandlats till en oas eller sommargata, enligt Göteborgs Stad. “Ta plats” syftar till att använda stadens ytor på ett flexibelt och kreativt sätt. Men vår inventering av stadsrummet visar att staden fullkomligt har missat målet…

”Välkommen att ta plats!” säger skyltarna när du knallar in på Andra Långgatan. Göteborgs Stad skriver på samma skylt att man möblerat om gatan under perioden 1 april till 31 oktober för att skapa framkomliga trottoarer och tillgängliga uteserveringar. Dessvärre visar vår undersökningen att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Läs mer om vår inventering av Andra Långgatan i Göteborg.

Man i rullstol framför uteservering, en möbelkonstruktion med bänk och bord i ett och en trottoarkant syns bakom. Anders Westgerd inventerar uteserveringarna på Andra Långgatan.

GIL är inte bara ett assistansbolag

Schysst personlig assistans är alltid vårt främsta fokus! Men att förändra samhället är en viktig del av kooperativet GIL. Vi vill förändra och förbättra världen för människor med funktionsnedsättningar.

De flesta instämmer i att vi ska ha ett samhälle där alla har lika värde. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra. På GIL vill vi hacka oss in i det dagliga mediala samtalet genom våra aktioner, få frågor om assistans, tillgänglighet och bemötande att uppmärksammas bredare. Ett sätt är att genomföra kampanjer som Alla ska fram.

På samma sätt som jämlikhet och miljö i dag finns med på alla agendor vill vi se frågor kring funktionalitet integreras i alla andra frågor, och inte betraktas som ett särintresse.

Foto av uppslag i tidningen GP, reportage om otillgänglighet på andra långgatan.