Alla nyheter
28 June 2022

Assistentkort & ledsagarintyg

På sommaren är det vanligt med besök i parker, på museum och evenemang. På vissa ställen krävs ett intyg för att assistenter ska komma in gratis eller för att man ska kunna erhålla ledsagarpass eller köföreträde. Ta reda på vad som gäller dit du ska, om du är ute i god tid finns det chans att vi kan hjälpa till! Observera att Liseberg inför egna intyg från 1 juli 2022!

Vi får hoppas att inte alla aktörer kommer att kräva intyg på det vis som Liseberg nu börjar med och att de kan hitta ett mer universellt sätt att hantera detta på. Kraven på intyg riskerar att förstöra alla möjligheter att vara spontan, då man mitt i semestertider behöver få tag på skrivare och en person som kan intyga behoven. Dessutom kommer man behöva släpa med sig en pärm med intyg och bevis när man ska ut i sommarsverige!

  • Kom ihåg: Det är upp till den som arrangerar något att besluta om fria entréer och vad de anser är giltiga bevis på anställning / behov av assistans.
  • Kom också ihåg: Arbetsledare kan skicka in kvitton för entréer och avgifter i de fall som assistenter och ledsagare inte får fri entré!

digitala Anställningsavtal i Primass

Du som är assistent i GIL kan visa att du är anställd genom att logga in i Primass och visa ditt anställningsavtal.

Primass

assistentkort / assistanskort

Du som är assistent i GIL kan visa att du är anställd genom att visa upp ett assistentkort.

Du som är assistansberättigad och medlem i GIL kan beställa ett kort för att visa att du har personlig assistans.

Korten kan beställas per e-post till kontor@gil.se. Vi gör korten klara och postar så fort vi kan!

Maila kontoret!

På Liseberg behöver man använda deras intyg

Från 1 juli har Liseberg nya blanketter för ledsagare och köföreträde. Läs gärna på vad som gäller så att du har rätt förväntningar när du kommer till parken. Vi hjälper till med Lisebergs intyg, hör av dig till receptionen eller din GIL-stödjare.

Under en övergångsperiod (t o m 30 september) kan man på Liseberg visa upp tidigare godkända intyg osv.

Bild från femkamp på Liseberg 2022

Här är sidor som beskriver några populära nöjesparkers och djurparkers rutiner för ledsagare samt tillgänglighet för rullstol och liknande.