Alla nyheter
05 June 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Anders Westgerd (VD på GIL) är själv rullstolsburen och har föreläst om funktion på skolor, företag, föreningar och intresseorganisationer i många år. Nu fortsätter han sin uppskattade föreläsningsturné på folkhögskolor och gymnasieskolor i Västra Götaland och Halland. Föreläsningen är kostnadsfri och tar 70-90 minuter. Anders kommer gärna till er skola, men föreläsningen kan också genomföras online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

Under åren har Anders upprepat besökt skolor i Västra Götaland och Halland. Senaste året har han bland annat besökt Agnebergsskolan, Göteborgs Universitet, Samskolan, Folkuniversitet, Angereds Riksgymnasium, MoA-skolan, Billströmska Folkhögskolan, YRGO, Kvinnofolkhögskolan, Wendelsbergs Folkhögskola och Drottning Blankas Gymnasium.

Porträtt av Anders Westgerd framför tegelvägg

lektion: funktion

Boka föreläsning

Boka in en föreläsning! Anders Westgerd kommer till din skola. Föreläsningen kan också genomföras online. Kontakta Anders Westgerd på anders@gil.se eller ring 031-63 21 94.

Läs mer om föreläsningen

BOKA EN GRATIS FÖRELÄSNING TILL DIN VERKSAMHET

Boka in en kostnadsfri föreläsning till din gymnasieskola eller folkhögskola eller högskola! Faktum är att det inte är så knussligt: om du vill att Anders ska komma och prata på ditt företag eller i din organisation så går förstås också det bra. Det går också bra att genomföra föreläsningen distans, via länk.

Föreläsningen tar ca 70-90 minuter i anspråk. Temat är bemötande och tillgänglighet utifrån funktion. Föreläsningen innehåller allt från en analys av läget för personer med funktionsnedsättning generellt, till självupplevda erfarenheter, kluriga frågeställningar, korta filmer och övningar för eleverna. Det finns också tid för frågor och samtal mellan föreläsare och elever. Målet med föreläsningen är att belysa ämnena funktion och funkofobi. Förhoppningsvis kan vi tillsammans spräcka en och annan fördom och nå denna konklusion:

Du och jag. Vi har rätt till samma saker.

Föreläsare som vet vad han snackar om

Anders Westgerd kom på glid i skidbacken och sitter i rullstol sedan han var 20 år. Anders är förälder, samlar på unika skor och är VD på GIL, ett Göteborgsföretag med 2100 anställda. Han har gjort sig känd genom att med provokation och humor ta frågorna om funktion, tillgänglighet och bemötande till ytan.

ANDERS EN AV GÖTEBORGS MÄKTIGASTE

Varje år listar GP stadens 100 mäktigaste personer. 2022 hamnade GIL:s VD Anders Westgerd på plats 56 på denna lista! Att vara mäktig kan handla om att skapa opinion, vara nytänkande, ha informellt inflytande eller skapa trender.

Se listan i GP

Ur innehållet

Föreläsningens innehåll anpassar sig efter åhörarna men här är några frågor och företeelser som vi snackar om:

  • En dag i skidbacken för drygt 20 år sedan så skadade sig Anders Westgerd, inte bara ryggen knäcktes, han blev också stukad i sin roll som människa. Hur går man vidare när ”det värsta som kan hända” händer dig själv?
  • Anders uppfattning efter olyckan, baserat på samhällets normer, var att den nya situationen skulle göra hans liv till ett sämre liv. Som person med funktionsnedsättning så är man inte ansedd som en fullvärdig medborgare. Vilken väg har Anders själv vandrat med sina fördomar om människor med funktionsnedsättningar?
  • 70-90 % av stadsmiljöer i Sverige är otillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Det finns lagar som reglerar tillgängligheten, men det är idag helt sanktionerat att låta bli att följa dem. Vad gör det med en människas självbild? Hur växer man i en sådan omgivning?
  • En undersökning genomförd 2017 gav positiva tidningsrubriker, så som ”7 av 10 svenskar kan tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en funktionsnedsättning”. Detta ger automatiskt att 3 av 10 av de tillfrågade inte kan tänka sig det. Skulle motsvarande resonemang få förekomma i något annat sammanhang? Varför fungerar det när det handlar om funktion?
  • En undersökning har gjorts där barn fått titta på bilder på barn med funktionsnedsättningar. Man kom i studien fram till att alla barnen genomgående var av uppfattningen att det var synd om en person med funktionsnedsättning. Tycker Anders synd om sig själv? Bör man tycka synd om människor med funktionsnedsättning?
Skärmklipp från när Anders Westgerd medverkade i GPs Två dagar. Han sitter i en raggarbil, han täcker hela uppslaget. Anders är aktuell i ett flera uppslag långt reportage i GP:s bilaga Två dagar.

Även för organisationer, bolag, företag och föreningar

Anders Westgerd föreläser även utanför skolan. Ett litet urval av alla de organisationer som haft Anders Westgerd på plats under 2022/2023 är:

Alma folkhögskola, Hjälmareds folkhögskola, Yrkesgymnasiet i Göteborg, Schillerska Gymnasiet, Samskolan, Kvinnofolkhögskolan, Drottning Blankas gymnasium, Folkuniversitetet, Göteborgs stad, Liseberg, Yrgo, Rotary, Fastighetskontoret, RFSU, Svenska Mässan.