Alla kampanjer
14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 1,7 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem, om du inte råkar ha en funktionsnedsättning förstås.

Världstoalettdagen handlar om att höja medvetenheten om de 4,2 miljarder människor som lever utan tillgång till säkra hygienresurser. Det kan ju kännas underligt att vi skulle behöva se över frågan här i Sverige, men faktum är att om man har en rörelsenedsättning så kan man aldrig räkna med att kunna hitta en tillgänglig toalett om man lämnar hemmet.

Sedan 2020 delar GIL årligen ut ett pris till en restaurang eller hak som tänkt på att göra sina toaletter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men som också insett att snygg design och estetik uppskattas av alla oavsett funktion. Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla.

Vinnare av Stora toalettpriset

2023

Brasserie Draken

Den magnifika utsikten över hamninloppet förvandlar toabesöket från nödvändighet till en absolut fröjd. Hit tar man sig inte bara för att uträtta sina behov, utan för att njuta. För en smakfullt designad toalett med oslagbar vy som får ordet “bekvämlighetsinrättning” att kännas otillräckligt. Årets Stora Toalettpris går till stans enda penthouse för pissnödiga.

Stora toalettpriset 2023
Stora toalettpriset 2021, poster
En poster med texten Stora toalettpriset och en toalett med hjul som ser ut att vara på lyset

2020

restaurang tavolo

Världens första pristagare av Stora toalettpriset blev resturang Tavolo i Göteborg, vars toalett är ”inkluderande, snygg och toppad med en ramp värdig Taj Mahal”.

Stora toalettpriset 2020

2021

Restaurang natur

Årets prismottagare är restaurang Natur i Göteborg, som med stor omsorg gjort en toalett som är en fröjd att besöka för såväl normisar som funkisar.

Stora toalettpriset 2021

2022

Poppels citybryggeri

2022 kammar Poppels Citybryggeri hem priset: med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov är Poppels väl värt sitt pris.

Stora toalettpriset 2022

VILL DU NOMINERA EN TOALETT?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.