Alla nyheter
12 December 2023

Det stora toalettpriset 2023

stora toalettpriset 2023

brasserie Draken

För en smakfullt designad toalett med oslagbar vy som får ordet “bekvämlighetsinrättning” att kännas otillräckligt. Årets Stora Toalettpris går till stans enda penthouse för pissnödiga!

penthouse för pissnödiga

Att kunna gå på toaletten när man besöker en restaurang är något de flesta tar för givet. Sitter man i rullstol däremot är det tyvärr ingen självklarhet. Men det finns de som tar funktionsnedsättning på allvar och månar om att man ska kunna göra både nummer ett och två i en förstklassig miljö – och dem vill vi uppmärksamma.

– När behoven trycker på är vi alla lika, oavsett om du är halt, lytt, rullstolsburen eller inte. Konstigt nog behandlas vi inte så. Finns det inte tillgång till Rullstols-WC, går det inte att tolka på något annat sätt än att jag inte är välkommen. Därför vill vi hylla dem som får mig och andra personer med funktionsnedsättning att känna oss extra välkomna, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

I år gick priset till Draken Brasserie på 33:e våningen i Clarion Hotel Draken i Göteborg. Niclas Brage, marknadschef på Draken, tog emot priset, som nu har fått sin plats på väggen.

Motiveringen lyder:
“Den magnifika utsikten över hamninloppet förvandlar toabesöket från nödvändighet till en absolut fröjd. Hit tar man sig inte bara för att uträtta sina behov, utan för att njuta. För en smakfullt designad toalett med oslagbar vy som får ordet “bekvämlighetsinrättning” att kännas otillräckligt. Årets Stora Toalettpris går till stans enda penthouse för pissnödiga.”

Niclas Brage, marknadschef på Draken och Anders Westgerd håller i ett inramat diplom, toalettpriset. Karl Grafström, som är Affärsområdeschef på Poppels tog emot priset. Han var skitnöjd.

FN:s Världstoalettdag instiftades 2013 för att uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toaletter av hög kvalité. Det innebär att dagen nu uppmärksammas för tionde året i ordningen. Stora toalettpriset instiftades av GIL 2020 och har tidigare tilldelats restaurangerna Tavolo, Natur och Poppels Citybryggeri för sina både funktionella och snygga toaletter.

mitt i om toalettpriset

För fjärde gången delar GIL ut Stora toalettpriset. Utnämningen går till den restaurang som inte bara tänkt rymligt, inkluderande och smart utan snyggt och coolt när de byggt sin toalett. I år var det nyöppnade Brassiere Draken som hade alla rätt enligt juryn.

Mitt i om priset
Stora toalettpriset 2023, en drake på en toalett.

Tidigare pristagare

Sedan 2020 delar GIL årligen ut ett pris till en restaurang eller hak som tänkt på att göra sina toaletter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men som också insett att snygg design och estetik uppskattas av alla oavsett funktion. Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla.

Vill du nominera en toalett till nästa års toalettpris?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.

andra kampanjer från gil

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 January 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 June 2023

Domstolen

“Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 April 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 December 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.