Alla nyheter
19 november 2022

Det stora toalettpriset 2022

stora toalettpriset 2022

poppels citybryggeri

“Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov. Väl värt ett inträde för att göra sitt avträde!”

Poppels är skitbra!

Det är den 19 november igen och det betyder FN:s Världstoalettdag! För GIL och alla våra rullstolsburna vänner är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till Göteborgs schysstaste anpassade toalett. I år går priset till Poppels Citybryggeri på Vikingsgatan 1, nära nya Hisingsbrons fäste på fastlandssidan i Göteborg. Prisutdelningen skedde på plats på bryggeriet klockan 11.00.

Att kunna gå på toaletten när man besöker en restaurang är en självklarhet för de flesta. Sitter man i rullstol däremot är det tyvärr inget man kan räkna med. Men det finns de som tar funktionsnedsättning på allvar och månar om att man ska kunna göra både nummer ett och två i en förstklassig miljö – och dem vill vi uppmärksamma!

Karl Grafström, som är Affärsområdeschef på Poppels tog emot priset. Han var skitnöjd.

– Alla hör ju hur dumt det låter med ett ölhak utan möjlighet att gå och pissa. Men som rullstolsburen måste man göra grundlig research innan man bestämmer sig för att ta en öl. Finns det ingen anpassad toalett blir det helt enkelt inget besök och man hamnar utanför. Med Stora toalettpriset vill vi lyfta de som inte stänger dörren för rullstolsburna utan istället gör toabesöket till en fröjd, meddelar Anders Westgerd, VD på GIL.

FN:s Världstoalettdag instiftades 2013 för att uppmärksamma att 3,6 miljarder människor saknar tillgång till toaletter av god kvalitet. Stora toalettpriset instiftades av GIL 2020 och har tidigare tilldelats restaurangerna Natur och Tavolo för sina både funktionella och snygga toaletter.

Stora toalettpriset går i år till Poppels Citybryggeri med motiveringen: “Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov. Väl värt ett inträde för att göra sitt avträde!

Tidigare pristagare

Sedan 2020 delar GIL årligen ut ett pris till en restaurang eller hak som tänkt på att göra sina toaletter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men som också insett att snygg design och estetik uppskattas av alla oavsett funktion. Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla.

Vill du nominera en toalett till nästa års toalettpris?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.

beernews om priset

Först prisades Poppels för sin design, nu var det dags för något helt annat: Citybryggeriets toalett. – Vi är oerhört glada över detta pris! Egentligen är det konstigt att priset ens ska behöva finnas, för alla ska väl kunna ha möjlighet att gå på toaletten när man besöker en restaurang, speciellt en där man dricker öl. Vi värdesätter att vara ett tillgängligt varumärke, både bildligt och bokstavligt, säger Magnus Pettersson på Poppels. 

Beernews om priset
En poster med texten Stora toalettpriset och en toalett med hjul som ser ut att vara på lyset

P4 Göteborg om priset

Det är dessvärre inte självklart att man kan gå på toaletten när man är på krogen som rullstolsburen, men en nödvändighet om man är ute och hinkar bärs!

Karl Granberg som är affärsområdeschef på Poppels säger att de tänkt på funktionalitet men också att looken ska rimma väl med den övriga inredningen. I inslaget från P4 Göteborg så kan du höra hur den prisbelönta toaletten låter!

P4 om priset

andra kampanjer från gil

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 januari 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 juni 2023

Domstolen

”Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 april 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 december 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 september 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om ”årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 augusti 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 april 2022

Beslutsfattare testar rullstol

”Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 april 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 december 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 oktober 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 juli 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 maj 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.