Alla nyheter
22 March 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi är på besök på Alices dagliga verksamhet en fredag i februari. Lunchrasten är slut och nu står kreativ verkstad på schemat. Vi går till ateljén, som har stora härliga fönster som vetter ut mot gatan. Tummade penslar står i burkar, papper i rött och gult och grönt ligger i högar på hyllan. Saxar och lådor, svampar och stämplar. Långa rader av olika typer av färger i burkar och flaskor. Fönstrena är stora och ljuset perfekt att skapa i, trots det gråa och våta vädret.

Ett förkläde som varit med förr och de rätta färgerna i paletten – nu kör vi!

I den kreativa verkstaden kan man göra allt möjligt! Alice har nyligen gjort klart en hylla som hon satt upp hemma i sin lägenhet. Några av hennes arbetskamrater ansluter till bordet vi sitter vid. Någon gör en knasig fågel. Alice själv ska fortsätta måla på en skål i glas som hon jobbat med de senaste passen i verkstaden.

Alice mixar rött med gult och börjar rolla på glasburken. Det är en rätt rejäl godisskål! När skålen är klar ställs den att torka och Alice visar oss runt i lokalerna. Vi passerar studion där hon skapar musik. Vi går förbi hennes skåp, där bland annat ett foto av en mycket glad tjej i studentklänning tejpats upp jämte schema och andra minnen. Vi stannar en stund i träningslokalen och Alice berättar om sitt träningsprogram.

Alice blissar, vilket för henne innebär att hon på en kommunikationskarta pekar på de ord eller den ordföljd hon vill säga. Hon använder en liten röd lampa som är fäst på ett par glasögon för att peka. Symbolens betydelse står på kartan, generellt är det enkelt att följa pricken för att förstå vad hon vill ha sagt. Alice säger att hon är rätt trött på folk som inte fattar att hon fattar, och att det är enkelt att hänga med på vad hon säger om man bara ger det ett försök.

Alice börjar plocka ihop sina saker. Det är dags att dra hem, pojkvännen kommer på middag senare och tills dess ska hon ha handlat och lagat hamburgare. Det är bäst vi går. Vi ses!

Alice är kreativ och gillar inte bara färg på godisskålar, som synes!

inspirera andra

Att höra om andras resor, fritidsintressen och livssituation tror vi kan inspirera andra att se hur livet med funktionsnedsättning också kan se ut. Gör du något du vill visa andra? Hör av dig till Mattias på mattias@gil.se!