Alla nyheter
18 January 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Du kan sitta ner eller stå, du kan använda stöd eller skjuta utan, och om du har nedsatt syn finns det luftgevär som ger ifrån sig ljud beroende på hur nära mitten du siktar. Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Vi rullar av färjan på Hönö. Härifrån är det bara ett par minuters bilkörning till Öckerö Skytteförening, där Erica Alexiusson tränar luftgevärsskytte sedan hösten 2023. Men hon är ingen nybörjare, hon har varit aktiv skytt i flera omgångar under nästan 35 år.

Erica Alexiusson tar sikte mot parasporten.

Som barn följde Erica och brorsan med pappa till en skjutbana en gång i veckan. Ganska snart blev det tydligt att Erica hade fallenhet för sporten. Hennes tränare bad henne en dag att skjuta in sig för att sedan skjuta tio tavlor. Erica gjorde som hon blivit tillsagd. Några veckor senare kom tränaren med ett finurligt flin. ”Erica, du har vunnit SM!”, utbrast hon och nog blev Erica förvånad när hon blev varse tränarens kupp och att hon dessutom kammat hem en guldmedalj!

– Det var bara sju som tävlade i min klass, det får väl erkännas. Men det är ett SM-guld, jag får stoltsera med det!, säger Erica.

Skott och tavlorna Erica skjuter på. Fast då hänger de 10 meter bort!

Sen kom det sig ändå så att det blev ett långt uppehåll, Erica la geväret på hyllan. För omkring 15 år sedan var hon tillbaka igen. Men saker hände och det blev ännu en lång paus. Den här gången hoppas Erica på en mer långvarig comeback. Hon har börjat tävla inom parasport och har siktet inställt på Swedish Cup.

Erica är iklädd Öckerö Skytteklubbs föreningskläder, den blå collegetröjan har klubbens emblem och Ericas namn tryckt på tyget. Trots att hon inte tränat så länge här, så är hon tydligt tjenis med ordförande Lars Erik Bjuhr och slänger käft med honom mellan sina serier. Båda har glimten i ögat, stämningen är hjärtlig.

– Luftgevärsskytte för nybörjare: Sikta bra! Träffa mitten!, skojar Erica.

– Luftgevärsskytte är en inomhusgren som skjuts på ett avstånd av tio meter. En serie inom luftgevärsskyttet innebär att man skjuter sex tavlor om vardera tio skott. Varje skott poängbedöms utifrån hur nära mitten man träffar. 10:an, den svarta pricken i mitten, är bara en halvmillimeter stor! Högsta poäng 10.9 får man för den absoluta mitten, förklarar Lars Erik Bjuhr något mer ingående.

Öckerö Skytteförenings ordförande Lars Erik Bjuhr och Erica Alexiusson.

Luftgevärsskytte är mycket av en mental sport. Det krävs att man är på plats inte bara fysiskt utan också psykiskt. Annars märks det direkt på skotten! Ett gräl om spilld mjölk med sambon eller irritationen från en missad buss kan verkligen ställa till det på tavlorna. Man får stänga ute allt som inte hör skyttet till. Lars Erik säger att många upplever en sorts Mindfulness när de är här och skjuter.

Erica tar plats på bana sju idag. Hon lutar geväret mot axeln. Hon andas in och ut ett par gånger innan hon håller andan och trycker av. Det smäller till och skottet viner genom luften mot tavlan på väggen tio meter bort. Erica stannar i positionen, låter geväret ligga kvar ett par sekunder innan hon tittar på skärmen som står på bordet framför henne. Där kan man se hur skottet träffat och vilken poäng det är värt. Erica skjuter jämt, och bra, trots att vi stör med frågor mest hela tiden. Det är mestadels siffror över 10. Mitt i prick med andra ord. Ericas personliga assistent är laddare, hon plockar upp ett nytt skott ur en liten plåtburk och stoppar in det i inloppet till pipan. Erica lägger an igen och. Pang!

Erica tillhör klass SH2, en klass för funktionshindrade, sittande med stöd.

Erica tillhör klass SH2, som är klassen för personer med funktionsnedsättningar som skjuter sittande med stöd. Många har hört talas om Philip Jönsson, som vann OS-guld i Paralymics i Tokyo 2021. Han skjuter också sittande i rullstol. Och när vi ändå talar om det:  visst verkar det under vårt besök finnas en ganska illa dold dröm hos Erica om att en gång också skjuta på Para-OS! Håll utkik!

En skärm vid Ericas plats visar hur hon träffat tavlan, maxpoäng är 10,9.

Inspirera andra

Att höra om andras resor, fritidsintressen och livssituation tror vi kan inspirera andra att se hur livet med funktionsnedsättning också kan se ut. Är du assistansberättigad och medlem i GIL? Gör du något du vill visa andra? Hör av dig till Mattias på mattias@gil.se!