Alla nyheter
08 November 2023

Hisham målar med munnen

När vi kommer in i lägenheten på andra våningen är det dunkelt fast klockan bara är strax efter lunch. Det är tyst, man kan till och med höra regnet mot fönsterrutorna, oktober jobbar hårt på att sätta sin prägel på tillvaron.

Vi välkomnas in i vardagsrummet och Hisham erbjuder kaffe. Medan assistenten slamrar med koppar i köket berättar han om de många foton som står i skåpet med glasdörrarna. Vackra brorsdöttrar i klassisk fotostudiomiljö, syskon uppradade axel mot axel, familjebilder från förr, stora varma leenden. Och så ett foto av mamma och Hisham. Släkten är utspridd över världen, men samtidigt verkar de vara väldigt nära.

Hitta något att göra!

Hisham föddes i Bahrain, men kom på grund av pappans studier och arbete att flytta flera gånger. De bodde i Saudiarabien när Hisham som 18-åring skadade sig allvarligt.

– Efter olyckan uppmuntrade mina föräldrar mig att hitta något att göra. Att inte göra något och bara ägna tid åt att tänka på sådant man inte kan…, man blir deppig, säger Hisham.

Massor av höns i förgrunden, man i elrullstol, kvinna och två kameler i bakgrunden. Hisham har sin ateljé i köket. Just nu håller han på med en bild i akryl, röda stugor och en häst i förgrunden.

Redan som barn hade föräldrarna sett en konstnärlig talang hos Hisham, som ofta satt på golvet och ritade. Under en resa till USA hittade Hishams pappan en bok som han köpte och gav till sin son. Den handlade om en amerikansk kvinna som målade med munnen.

– Hon hade liksom jag dykt och blivit förlamad. Jag blev både imponerad och inspirerad av henne! Jag började måla själv. Jag ordnade en utställning som blev uppmärksammad i saudiarabisk TV och i nästan alla tidningar!

Glenn sitter vid fikabordet och gestikulerar och ser engagerad ut. Att måla får tiden att gå och Hisham förklarar hur han försvinner in i en annan värld när han skapar.

imponerar på shejk

Hisham tar fram telefonen och visar en skiss han själv gjort. Den föreställer en man i kufiyah, en högt ansedd och mäktig man, som kom att förändra livet för Hisham.

– En shejk som sett reportaget och hörde av sig och ville träffa mig! Jag blev nervös, men åkte för att besöka honom. Han erbjöd sig att betala för konststudier och rehabilitering utomlands. Och så kom det sig, att jag flyttade till Sverige och började studera konst!

Ladugård, tre personer på gräsmattan framför, en i elrullstol, i förgrunden står en kamel. Hishams porträtt av shejken, som gjorde det möjligt för Hisham att flytta till Sverige för att rehabiliteras och utbilda sig inom det konstnärliga.

flytten till Sverige

Det var -16 grader ute den 16 januari 1983 när Hisham kom till Högsbo i Göteborg. Hans mamma grät å båda deras vägnar för att det var så evinnerligt kallt! Först bodde Hisham på Högsbo sjukhus, där han tränade med nyskadade. Samtidigt läste han olika konstutbildningar och förfinade sina tekniker och kunskaper i att blanda färger. Så småningom flyttade han till lägenheten där han fortfarande bor. Sammanhållningen på adressen var god och Hisham lärde sig att uppskatta Sverige, även om han inte verkar direkt förtjust i kylan än idag!

Kamel och man i elrullstol. Kyla verkar inte imponera på Hisham, men att måla vinterlandskap går an!

Bakom soffan har Hisham en stor samling tavlor. Hans assistent hjälper till att visa upp det ena motivet efter det andra. Fiskmåsar, blommor och landskap. Även väggarna är fulla med konst han själv skapat.

Vi går in i köket och på staffliet finns början på vad som ser ut att bli ett vintermotiv med en häst i förgrunden. Hisham tar plats. Med penseln i munnen blandar han till en brun nyans, med precision målar han sedan konturen av hästens öra. Just nu målar han med akvarell, men han har också målat mycket med olja genom åren. Hans favoritkonstnär är Monet, vilket syns på konst runt om i lägenheten. Flera av motiven har tydligt hämtat inspiration från Monets kärlek för vackra landskap och trädgårdar, atmosfären och de korta penseldragen.

Lantlig miljö, man i elrullstol öppnar stor grind, kameler tittar på, bil i bakgrunden. Hisham med en målning där han tagit inspiration av sin favoritkonstnär Monet.

hoppas på att inspirera andra till att börja måla

Hisham är sedan länge medlem av ett internationellt fot- och munmålarförbund, genom vilket han har fått lön för sin konst genom åren. Bland annat har han målat några av de julkort som förbundet skickat och som många nog är bekanta med. Numer är han hedersmedlem.

– Jag hoppas att jag genom mina målningar kan inspirera andra som skadar sig att hitta något att göra. Inte bara sitta hemma. Målning är som medicin för mig. Jag glömmer tid och rum när jag målar. Det blir som en annan värld!, säger Hisham med glädje i rösten.

inspirera andra

Att höra om andras resor, fritidsintressen och livssituation tror vi kan inspirera andra att se hur livet med funktionsnedsättning också kan se ut. Är du assistansberättigad och medlem i GIL? Gör du något du vill visa andra? Hör av dig till Mattias på mattias@gil.se!