Alla nyheter
30 juni 2025

Segelflygning som parasport

aktiv assistans

anders är ute och flyger

Hur tillgängligt är det att segelflyga – egentligen? Anders Westgerd, rullstolsburen och VD för GIL, begav sig till Borås Segelflygklubb för att ta reda på det. Med hjälp av en mobil lyft, engagerade klubbmedlemmar och ett tvåsitsigt plan tog han sig hela vägen till 1500 meters höjd. Det blev en både smidig och svindlande upplevelse som visar att flygdrömmar inte behöver stanna på marken.

Grafik: bild från bocciautspel och runda färgade cirklar

Ja det var en kväll i juni, då när sommarn var som bäst, som vi for ut till Borås Segelflygklubb. Nils Andersson, som är förälder till en av GIL:s medlemmar, men också biten av segelflygandets ädla konst, tog emot oss. Med glimten i ögat och ett skrockande handslag visade han oss in på området.

Det var en väldigt varm och fin dag. Ovanför oss svävade någon redan, alldeles ljudlöst, högt upp på den i det närmaste molnfria himmelen. Andra förberedde sig för sina flygningar. Någon lyfte, någon landade.

Borås Segelflygklubb är en av Sveriges största med sina cirka 100 aktiva medlemmar. Klubben har sju segelflygplan och ett bogserflygplan. Start och landning sker på Viareds flygfält strax utanför Borås, med en 800 meter lång asfaltbana och ett lika långt gräsfält bredvid.

Jarek Bednarz, som är en van segelflygare som också är mycket engagerad i utbildningsverksamheten på klubben, presenterade sig och förklarade kort hur det skulle gå till. I det tvåsitsiga segelflygplanet skulle Anders sitta fram och han själv skulle sitta bak. Flygplanet har dubbelkommando; man kan styra såväl bak som fram. Det gör att den inte själv har certifikat kan dra lite i spakarna, men sedan tryggt lämna över till en van flygare om det behövs.

Man i cockpit

Jarek satt bakom spakarna.

Bogserflygplanet.

I cockpit kan man se bland annat aktuell höjd.

Anders hade med sig en mobil lyft och när han väl fått av sig sina maffiga sneakers så var det inte så svårt att komma på plats i sätet. Nils såg till så att Anders fick på sig en fallskärm, bara utifallatt, och en gräll solhatt som skydd mot UV-strålningen, som blir mer påtaglig när man närmar sig solen. Planet knuffades med mankraft ut på gräset, en lina fästes mellan bogserplanet och Jareks och Anders plan. Bogserplanet startade motorerna och började dra, strax lättade det lilla segelflygplanet från gräset och de for uppåt, bortåt.

Nils och Jarek pratar ihop sig om det sista innan Jarek sitter ner med Anders i cockpit.

Från marken kunde vi se planet dra i riktning mot Borås med segelflyget efter sig. På drygt 1000 meters höjd frigjorde sig Jarek och Anders.

Där uppe blev det med ens tystare när bogserplanet avvek. Jarek bjöd på en liten guidad tur både om Borås, omgivningarna, höjden och segelflygandet. I ett så litet plan kände Anders sig som ett med atmosfären. Lite blottad och med stor frihetskänsla på en gång. Vi passerar 1100 meter, meddelande Jarek. 1200. 1300. 1400. Och så seglade de till sist 1500 meter ovan mark! Under tiden återvände och landade bogserplanet.

VI FÖLJER MED DIG!

Vi vill inspirera andra att hitta en ny hobby. Hjälp oss genom att visa andra vad du gör med din assistans! Hör av dig till Mattias på mattias@gil.se om du vill att vi gör ett reportage om dig!

Kontakta oss

testa segelflyg?

Vill du också prova att segelflyga och är medlem i GIL? Kontakta Anders så förmedlar han kontakt. För den som är intresserad av att flyga själv erbjuder klubben sedan 2024 parasegelflygverksamhet.

Borås Segelflygklubb

När Jarek och Anders varit iväg ungefär 30 minuter såg vi dem återigen på himmelen ovanför flygplatsen. Ljudlöst närmade de sig landningsbanan och landade sedan mjukt mot gräset. Jarek var snabbt ute ur planet och fällde upp glaset, det blir varmt där inne. En dag som denna var det nästan som ett växthus. Den som känner Anders vet att han uppskattar det varma men till och med han verkade faktiskt tycka att det var läge att öppna upp!

En golfbil kördes fram och drog planet tillbaka till planen vid klubbstugan. Det gick riktigt smidigt med lyftet tillbaka till rullstolen och efter en stunds snicksnack och en svalkande cola var det dags att sticka tillbaka till Göteborg igen.

Efter ungefär en halvtimmas segling i de blå återvänder de till Borås Flygplats.

18 mars 2025

Maria fick 30 000 kronor

Vi träffade Maria en småbister men solig dag i februari. Sonen Malte är vaken och vill gärna vara med när jag kommer på besök för att ställa några frågor till Maria om hur stipendiet hjälpte henne att nå en av sina drömmar.

Skylt

17 januari 2025

Låna parahjälpmedel på Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Där finns också utrustning för para-aktiviteter. Låna upplevelsefarkosten Joëlette eller parapulka inför sportlovet!

25 april 2024

LaSSe Brukarstödcenter hjälper till

Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.

Bild snett från ovan i simhall, en kille simmar ryggsim.

17 april 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 mars 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 januari 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 november 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 oktober 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

22 november 2021

Träningsmatch i Boccia

GIL följer med när två medlemmar tränar Boccia i Pjäshallen i Göteborg.