Assistans

VA ASSISTENT

Söka jobb personlig assistent

Vi har samlat lite tips till dig som söker jobb som personlig assistent. Ditt CV tillsammans med ditt personliga brev har en funktion att fylla – att ta dig till en intervju! Skriv därför om dina ansökningshandlingar för varje ny tjänst du söker. Den som rekryterar ser skillnad på massutskick och en ansökan från någon som tagit sig tid att läsa jobbannonsen noga. Ta reda på: vad är det för personlighet, egenskaper och kompetenser som efterfrågas? Och verkar arbetsplatsen och rollen passa dig? Till sist: Sök jobb som du vill ha!

När det är dags för intervju, så se till att komma väl förberedd och i tid. Vi listar några frågor som du kan få under intervjun och förslag på frågor som du kan ställa.

Kille i rullstol kollar på tröjor, assistenten visar upp alternativ

Sök jobb du vill ha!

Sök jobb du verkligen vill ha! Skicka inte samma ansökningshandlingar till alla lediga jobb du hittar. Det märks! Kartlägg dig själv. Vad har du som gör dig till den bästa för jobbet? Kemi och personlighet är ofta viktigt. Det kan vara givande för både dig och den assistansberättigade om ni har gemensamma beröringspunkter.

Lediga tjänster

Till skillnad från andra yrken så är inte alltid utbildning eller tidigare erfarenhet det viktigaste, väldigt många med personlig assistans utgår från kemi och gemensamma intressen när de väljer sina assistenter. Men glöm inte att komplettera informationen om vad du gillar att göra på din fritid med vad du kan tillföra. Det är kanske inte alls ambition och initiativ, som på många andra arbetsplatser, utan din utsökta kunskap om hur man tar hand om ormar, ditt oändliga tålamod, din erfarenhet av hur man använder en andningsmaskin eller att du kan tala med tecken som stöd.

På somliga arbetsplatser kan en viss utbildning eller erfarenhet vara viktig. Lever du inte upp till exakt allting som står behöver det inte betyda att du inte är en värdig kandidat. Läs igenom annonsen och förstå vad som är krav och vad som är önskemål. Uppfyller du inte kraven, så är jobbet sannolikt inte för dig.

Vanliga krav inom personlig assistans är mycket god svenska, ett visst kön eller att du har körkort.

Skriva ett personligt Personligt brev

Ett personligt brev är en presentation av dig själv och en beskrivning av varför just du ska få jobbet som du söker. Det ska skickas tillsammans med ditt CV när du skickar iväg din ansökan. 

När du söker jobb som personlig assistent så är det en fördel för dig som arbetssökande om du skriver ett personligt brev baserat på vad som står i annonsen. Använd dig av informationen du får i annonsen och skriv i ditt personliga brev vad det är som gör att du tror att du passar extra bra för tjänsten.

Exempel:

“Jag läste att jobbet är på kvällstid, det passar mig väldigt bra eftersom jag studerar och ofta har kvällarna lediga. Att en av arbetsuppgifterna är att följa med till stallet låter fantastiskt, jag red dressyr fram till för ett par år sedan och älskar hästar.”

“I annonsen förstod jag att det är viktigt att man är tålmodig. Jag har gott om tålamod! Jag blir aldrig stressad av förseningar och du kan provocera mig utan att jag svarar med respektlöshet. Jag vet att mitt lugna och trygga sätt kan göra skillnad, det har jag sett hos min kusin som har autism.

Om det står att man ska vara punktlig och du vet med dig att du alltid är på plats fem minuter innan, så skriv det! Om det står att personen i fråga älskar GAIS och du har tapetserat om ditt sovrum i makrillens färger som en hyllning till ditt favoritlag, så skriv det! Om det står att den som söker assistent älskar det franska köket, och du är en hejare på pommes duchesse och coq au vin, så skriv det! Du kommer vinna mycket på ett personligt personligt brev.

 • Se till att dina kontaktuppgifter stämmer. Kontrollera e-postadressen en extra gång!
 • Använd punkt och stor bokstav.
 • Se till att du har stavat rätt. Använd gärna rättstavningsprogram.
 • Skicka gärna med ett foto. Välj en bild som är lämplig. Det är inte nödvändigtvis din profilbild på TIKTOK…
 • Om du söker jobb på annan ort, nämn när du ska flytta eller hur du löser boende / resa till jobbet.
 • Oftast anger man inte sina referenser i det personliga brevet. De lämnas på begäran.
Tre personer i en park, de går tipspromenad. En person använder rullstol.

söka flera tjänster samtidigt

Du kan söka flera tjänster i GIL samtidigt. Varje sökt tjänst innebär en ny chans till intervju och jobb! Rekrytering på GIL görs i regel av den som behöver personlig assistans eller hens företrädare. Detta är i linje med vårt arbetssätt, vi tror på självbestämd assistans.

skriva ett CV

I ditt CV skriver du vilka utbildningar du läst och vilka tidigare arbetslivserfarenheter du har. Beskriv med ett par meningar vad det är du har läst eller jobbat med och där det passar kan du lägga till vilka av dina egenskaper som kommit till nytta eller vad du lärt dig på just det jobbet.

 • Tänk på att anpassa ditt CV utifrån varje tjänst du söker. Lyft upp erfarenheter som är viktiga för respektive jobb.
 • Det är vanligt att erfarenheterna presenteras i omvänd ordning i ett CV, det vill säga att det du gjort senast står först.

Exempel:

2006-2007 EkonomiASSISTENT på ZZ aktiebolag i Göteborg

Ett föräldravikariat på ett år. Enklare ekonomiarbete med alla vanligt förekommande kontorsuppgifter. Särskilt fokus på leverantörsreskontra och att bokföra kvitton. Min ådra för ordning och reda och punktlighet kom väl till användning!

2004-2006 Vård- och omsorgsprogrammet på XX Gymnasium i LAHOLM

I teori och praktik har jag utvecklat färdigheter inom vård, omvårdnad och omsorg samt fått kunskap inom hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Jag har lärt mig att jobba utifrån den enskildes förmågor och resurser. För mig är en människosyn som betonar människors lika värde, livskvalitet och välbefinnande väldigt viktigt!

Intervjun

Du gör dig bäst om du är förberedd! Läs igenom annonsen igen. Ta reda på namnet på den som du ska träffa. Kom i tid. Se till att du vet var intervjun ska ske och hur lång tid det tar att åka dit. Ha lite marginal! Läs gärna på om yrket personlig assistent. Tänk igenom svar på vanliga frågor som kan dyka upp under intervjun, så att du kan säga relevanta saker som gynnar dig.

Här är några frågor som du kan få på en intervju

 • Berätta lite om dig själv!
 • Varför söker du jobbet?
 • Vad kan du tillföra?
 • Några bra egenskaper
 • Varför ska vi anställa just dig?
 • Vad gör du om tre år?
 • Intressen / Erfarenheter
 • När kan du börja jobba?
 • Är du allergisk mot något?

Här är förslag på några frågor som du kan ställa under intervjun

 • Hur kan en arbetsvecka se ut för mig?
 • Vad förväntas av mig?
 • Har GIL kollektivavtal ? (Ja det har vi så klart!)
 • Vad händer efter intervjun?

skicka en intresseanmälan!

Sugen på att jobba som personlig assistent? Skicka in en intresseanmälan till Kandidatbanken, så kan den som söker assistent hitta dig när de söker ny personal! Fyll i dina uppgifter, bifoga personligt brev samt CV och svara på några frågor. Lycka till!

Skicka in intresseanmälan
Sminkös skapar ett sår på kille i rullstol, hans två assistenter står i bakgrudnen.