Alla kampanjer
05 juni 2023

Domstolen

”Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

– Det är klart att det känns i magen när folk tänker att ens liv är så miserabelt att döden vore att föredra. Vi har tröttnat på att människor förutsätter något om ett liv de inte vet något om!, säger Anders Westgerd, som är VD på GIL.

Domstolen är ett samarbete mellan GIL och designern Staffan Holm. Domstolen hade premiär på Röhsska Museet i Göteborg den 26 maj 2023. Röhsska är ett museum för design, mode och konsthantverk.

Utställd på Röhsska museet

Domstolen ställdes ut på Röhsska museet i maj 2023. Under vernissagen bjöd vi på mat och dryck, men framförallt ett fint samtal mellan Anders Westgerd och Staffan Holm. Politiker, sakkunniga, engagerade också andra anslöt till samtalet. Många kände sig inspirerade att göra något stort eller litet efteråt.

– Utställningen på Röhsska är nu avslutad, men museet hälsar att Domstolen varit välbesökt och väckt många känslor. Nu vill vi att Domstolen fortsätter synas och diskuteras på andra ställen. Har du bra kontakter så hör av dig direkt till mig på anders@gil.se, uppmanar Anders.

Dödsdom

– Att jag hellre skulle dö än hamna i rullstol, det var något som även jag tänkte, innan jag råkade ut för en skidolycka som förändrade mitt liv helt och hållet. Jag fick möta mina egna fördomar, men också andras. Man kan säga att samhället hjälpte mig in på spåret att tänka att min nya situation som rullstolsburen var en dödsdom, berättar Anders Westgerd.

Ett samhället som inte är tillgängligt, och som upprätthåller skillnader mellan människor baserat på deras funktion, befäster förstås allmänhetens känsla av att livet med en funktionsnedsättning är så illa döden vore att föredra.

Som en manifestation över samhällets attityd mot personer med funktionsnedsättningar har vi på GIL tillsammans med designern Staffan Holm skapat ett konstverk, som vi kallar Domstolen. Med Domstolen vill vi visa hur samhället ser på oss med funktionsnedsättning. Hur vi blir placerade i ett fack vi inte alls känner igen oss i.

Staffan Holm har designat olika typer av möbler och konstföremål och vunnit pris för dem i både Sverige och internationellt.

– Designvärlden har mycket att lära av funktions-communityt. Universell design är en blind fläck för många designers och även för mig har det här arbetet varit lite av ett uppvaknande. Jag hoppas vi kan bidra till att en del dåliga designidéer får dö i och med Domstolen, säger Staffan Holm, designer.

Nu vill vi att Domstolen fortsätter synas och diskuteras på andra ställen. Har du bra kontakter så hör av dig direkt

Skicka e-post

Andra dödscoola kampanjer från GIL

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 januari 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 april 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 december 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 september 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om ”årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 augusti 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 april 2022

Beslutsfattare testar rullstol

”Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 april 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 december 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.