Alla kampanjer
19 January 2024

Stunt och strunt

Vi jobbar ständigt med att förändra synen på människor med funktionsnedsättningar. Där har vi många parallella spår och metoder. Ibland är vi seriösa. Vi har exempelvis möten med företrädare för samtliga riksdagspartier. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst. Här är exempel på det senare! Hösten 2023 släpptes första klippet i en serie med Anders Westgerd, som är VD på GIL. De korta filmerna finns på Tiktok, Instagram och Youtube. De är oftast allmänt oseriösa och åskådliggör framsidor och baksidor av att sitta i rullstol.

@gil.funktastic Breaking news! Rullstolar går nu att registrera som fordon🤘🏼👌🏼 #fyp #biltvätt #adidas #heinz ♬ originalljud – gil_funktastic

Men hur kan då en serie filmer i sociala medier göra skillnad? Ja det vet vi förstås inte, men vi tror att det är många som behöver se att personer med funktionsnedsättningar kan ha vräkiga sneakers, humor (?) och självdistans. Samtidigt som omgivningen har låga eller inga förväntningar på den som har en funktionsnedsättning, så är det också vanligt att man utgår från att personer med funktionsnedsättningar har lägre förväntningar på livet. Det får förstås konsekvenser. Det är om och om igen bekräftat att personer med funktionsnedsättningar har sämre villkor än de flesta andra i samhället.

@gil.funktastic A complete no show unless you’ve got your wheels filled up with super juice. #wheelchair #abelism #accessibility #sneakers@balenciaga @vetements__official @highsnobiety @dior @bof @gucci @bof ♬ originalljud – gil_funktastic

För den med funktionsnedsättning är det ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många hamnar i långtidsarbetslöshet, kanske får man aldrig ett jobb. En del hamnar i daglig verksamhet med en ersättning som är nästan ingenting. Att inte dra in pengar som räcker till det dagliga livet blir ytterligare ett hinder för delaktighet. Det blir svårt att ha råd med sådant andra tar för givet, så som gymkort, räkor på fredag eller att åka på semester.

Bristande tillgänglighet till lokaler, bostäder och skolor skapar också onödig skit. Många uttrycker till och med att personer med funktionsnedsättningar inte ska förvänta sig att de kan delta eller komma in överallt. Men otillgänglighet skapar större hinder än att bara vara ett fysiskt hinder i stunden. Det är enkelt att räkna ut att om du som universitetsstudent blir tvingad att varje föreläsning sitta längst bak för att hela åhörarutrymmet är en enda stor trappa, så har du inte samma möjligheter som andra studenter att delta i samtal, skaffa vänner och utvecklas. Och nej, de andra kommer inte spontant att sätta sig där med dig. De har ju låga förväntningar på dig, remember?

Andra awarenesskampanjer från gil

En likkista och en rullstol i kombination.

5 June 2023

Domstolen

“Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 April 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 December 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.