Alla kampanjer
19 oktober 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligast förekommande fördomarna. Med listan som grund designades ett toalettpapper. Pappret är förpackat i en kartong utsmyckad med illustrationer och text som tipsar om hur man bäst förstör fördomar. Nu uppmanar GIL folk och fans att också bli sådana som krossar fördomar. Cripple Crap Wipes har kommit till stan.

– Att utsättas för fördomar är kanske det som förenar oss med funktionsnedsättning allra mest. Vi fick nog för längesen och nu har vi hittat ett sätt att översätta uttrycket “skit ska skit ha” till handling, säger Anders Westgerd, VD på GIL. 

(in English here & here)

TOALETTPAPPER MOT FÖRDOMAR

Skit ska skit ha

I våras fick coronapandemin en oväntad konsekvens. Plötsligt översköljdes internet med bilder från hela världen där hyllor i butikernas toalettpappersavdelningar gapade tomma. Toalettpapperskaoset blev inspirationen för GIL:s nya kampanj Cripple Crap Wipes – ett toalettpapper med samlade fördomar om funktionsnedsatta. 

Se musikvideon

Nu kan du spola dina fördomar om funktionsnedsatta

– Det finns tusen sätt att krossa fördomar på. Vi uppmanar folk att vara kreativa när de gör det och hoppas att de kan inspireras av musikvideon vi gjort i samband med detta, förklarar Anders Westgerd, som även är huvudrollsinnehavare i videon.

Videon skildrar en ensam mans kamp mot fördomar. Budskap som “är ointelligent”, “har ingen humor” och “kan inte ligga” förföljer honom. Med köttklubba, strykjärn och dokumentförstörare till sin hjälp försöker han krossa dem till varje pris.

Förhoppningen är att fler gör som i videon och ger sig på fördomar på alla tänkbara sätt.

– Fördomar är skit och har ingen verklighetsgrund. Medan ett trappsteg är en slags otillgänglighet som många kan förstå är den “mjuka tillgängligheten” ibland svårare att komma åt. Den handlar om att man avstår från saker för att slippa sura miner, man blir inte aktuell för jobb eller helt enkelt inte ses som kompismaterial. Det skapas ett ofrivilligt utanförskap vi vill sätta stopp för, avslutar Anders Westgerd.

GIL:s toalettpapper, varje kartong innehåller två rullar, på rullarna har vi tryckt fördomar i toalettklotterstil. Finns att köpa i begränsad upplaga!

Vill du också ha Cripple Crap Wipes?

Pappret säljs för närvarande på några få utvalda platser, däribland Fotografiska i Stockholm och Röhsska i Göteborg. Mer information om kampanjen finns på www.cripplecrapwipes.com. Om du vill sälja Cripple Crap Wipes så är du välkommen att höra av dig till caroline@gil.se.

Limited edition-priser att vinna

Den som lägger upp filmer eller bilder på Internet har chansen att vinna en assnygg limited edition-tröja. Du vet väl att du kan använda Cripple Crap Wipes-låten till din helt egna film!? Ladda ner musiken här! Så. Upp med filmen där andra kan se den, tagga oss eller använd #cripplecrapwipes eller #krossafördomar så att vi hittar ditt bidrag!

Nominerad kampanj

Cripple Crap Wipes blev nominerat dels till Svenska Designpriset 2021 men även till Publishingpriset 2021 i kategorierna Opinionsbilningsfilmer och Informationssidor.

everyone can join the movement

Availible in both english & swedish

Both paper and website is availible in English and Swedish.

English website, pls
Background image

Diskriminering förbjuden

Att brottas med fördomar hör till funktionsnedsattas vardag, men diskriminering på grund av funktionsnedsättning är förbjudet enligt svensk lag. Trots detta drabbas såväl vuxna som barn.

Background image

fördomar är handikappande

“Det centrala problemet när barn inte får delta fullt ut i samhället är oftast inte själva funktionsnedsättningen, utan fördomar och diskriminerande normer.”
Källa: unicef.se

Background image

må skit på jobbet

Enligt en undersökning som gjordes av Myndigheten för delaktighet 2017 beskriver en femtedel av de svarande bemötande från arbetskamrater och chefer som ett hinder i arbetet.
Källa: mfd.se

Kontakt

Kommer du från press, media, podd, whatever och vill prata med Anders? Hör av dig!

Anders Westgerd, VD
anders@gil.se
031-63 21 94

Andra skitbra kampanjer från GIL

Person i rullstol sitter på en hållplats, ljuset är blått och runt honom dansar många.

20 juni 2024

Retard Raveolution

Frihamnens spårvagnshållplat är en fälla för personer med rörelsehinder. Vad gör man då om man då om man går i fällan? Jo man startar ett rejv!

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 januari 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 juni 2023

Domstolen

”Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 april 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 december 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 september 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om ”årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 augusti 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 april 2022

Beslutsfattare testar rullstol

”Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.