Alla nyheter
01 juli 2022

När Hampus Magnusson (M) satt i rullstol

I december 2021 deltog både Hampus Magnusson, ordförande i Byggnadsnämnden, och Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL, på en konferens arrangerad av Göteborgs Stad. Konferensen berörde det faktum att hur vi utformar staden är avgörande för hur den kan användas och av vem. När det var dags att runda av så kom Hampus och Anders överens om att de tillsammans skulle köra rullstol i stan vid något tillfälle. I maj 2022 var det dags!

GIL har under åren satt mycket fokus åt Plan- och bygglagen. Varje kommun måste ha en byggnadsnämnd, som enligt lagen arbetar med exempelvis fysisk planering på delegation av riksdag och regering. Som ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg, vilket Hampus alltså är, så är det förstås relevant att ha erfarenhet av hur staden fungerar.

– Att ha praktisk lärdom av hur olika val påverkar människor med funktionsnedsättningar är en bra grund för att fatta sunda och rättvisa beslut i framtiden! Vi måste utforma samhället så bra att vi slipper ändra eller anpassa i efterhand och vi måste ta ansvar för de misstag som gjorts tidigare och göra bättre. Det är en demokratifråga, konstaterar Anders Westgerd.

Hampus Magnusson i rullstol, försöker ta sig in i en leksaksaffär, rampen är knölig och lite brant.
Hampus Magnusson i rullstol i en leksaksaffär.
Hampus Magnusson och Anders Westgerd, båda i rullstol, sitter på torg och pratar.

Hampus Magnusson fick testa att köra rullstol på bland annat Östra Hamngatan, Kyrkogatan, Kungsgatan, Magasinsgatan och Vallgatan. Karaktären, och svårigheterna för den som sitter i rullstol, varierar på de olika gatorna. På somliga gator finns de släta gångstråken, som har ett nästan magiskt mått som gör att de inte passar med i princip någon rullstols hjul. Korsgatan där gatupratare, cykelparkeringar och annat gör att man måste gå mitt i gatan, på knölig gatsten. Kungsgatan med de betydligt mer komfortabla plattorna, men med flera tunga dörrar och en del trösklar och så Magasinsgatan med de flesta av de nämnda problemen!

Hampus Magnuson och Anders Westgerd på spårvagnshållplats. Båda sitter i rullstol. Hampus Magnusson och Anders Westgerd på Kungsportsplatsen

Efteråt var Hampus helt på det klara med att det finns en hel del enkla åtgärder att ta till för att kraftigt förbättra möjligheten att röra sig på stan.

– Det jag tar med mig är att det är rätt många enkla grejer som man skulle kunna göra och som skulle underlätta mycket. Dörröppnare, lite mjukare lutning, rundad tröskel. Det skulle göra väldigt, väldigt mycket, sa Hampus efter rundturen.

andra nyheter från GIL

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

8 juli 2022

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

En maskotfigur med munskydd och virusliknande form.

8 juli 2022

Corona-information

Smittspridningen ökar från låga nivåer. Du som är sjuk stannar hemma och du som känner dig arbetsför kan arbeta. Det kan finnas andra rekommendationer på arbetsplatsen.

Hand håller i plastkort som det står Personlig assistent och GIL på.

28 juni 2022

Assistentkort & ledsagarintyg

På vissa ställen krävs ett intyg för att assistenter ska komma in gratis eller för att man ska kunna erhålla ledsagarpass eller köföreträde. Ta reda på vad som gäller dit du ska, om du är ute i god tid finns det chans att vi kan hjälpa till!

Kicki kör motorbåt, hon ler stort, håret virvlar.

16 juni 2022

Sökes: HR-specialist till GIL-kontoret

Christina Swanberg, som jobbat på GIL-kontoret i nästan 25 år, ska gå i pension i år. Därför söker vi en HR-specialist, gärna med tidigare erfarenhet av personlig assistans, som kan ersätta henne.

Bilden visar en glad person i sommarhatt som ropar grattis

1 juni 2022

2022 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor

Person i rullstol tar sig upp för en hiss som är integrerad i en trappa. Vi befinner oss inne på ett museum, i bakgrunden står några kollegor och tittar på och samtalar.

11 maj 2022

Insikter på Röhsska museet

GIL och Synskadades riksförbund Göteborg har tillsammans med Röhsska arrangerat en insiktsutbildning för personalen på museet. De fick testa rullstol, vit käpp och optik som simulerar synskador.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

6 april 2022

Retard Gin – något stärkande för alla som är lite bakom

Att bjuda på Retard Gin kan vara ett sätt att ta ställning och driva frågan om full delaktighet för funktionsnedsatta, samtidigt som det förstås är en riktigt god gin! En god smak för en god sak.

Porträtt av Anders Westgerd framför tegelvägg

28 mars 2022

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

18 mars 2022

Assistans på rullstolsdans

GIL följer med när Josefine och hennes sambo kör rullstolsdans i Pjäshallen i Göteborg.

16 mars 2022

Gör din röst hörd – skicka in en motion!

Lördag den 28 maj 2022 är det årsstämma i GIL. Som medlem och delägare har du möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion.

Bild på ölburk Retard beer

8 februari 2022

Retard Beer på burk

Nu släpps GIL:s populära Retard Beer på burk!

E-sportlag, fem killar i elrullstol i industrimiljö.

16 december 2021

GIL sponsrar Lilmix.para

GIL sponsrar Lilmix.para, ett e-sportlag där alla har samma muskelsjukdom.