Alla nyheter
01 July 2022

När Hampus Magnusson (M) satt i rullstol

I december 2021 deltog både Hampus Magnusson, ordförande i Byggnadsnämnden, och Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL, på en konferens arrangerad av Göteborgs Stad. Konferensen berörde det faktum att hur vi utformar staden är avgörande för hur den kan användas och av vem. När det var dags att runda av så kom Hampus och Anders överens om att de tillsammans skulle köra rullstol i stan vid något tillfälle. I maj 2022 var det dags!

GIL har under åren satt mycket fokus åt Plan- och bygglagen. Varje kommun måste ha en byggnadsnämnd, som enligt lagen arbetar med exempelvis fysisk planering på delegation av riksdag och regering. Som ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg, vilket Hampus alltså är, så är det förstås relevant att ha erfarenhet av hur staden fungerar.

– Att ha praktisk lärdom av hur olika val påverkar människor med funktionsnedsättningar är en bra grund för att fatta sunda och rättvisa beslut i framtiden! Vi måste utforma samhället så bra att vi slipper ändra eller anpassa i efterhand och vi måste ta ansvar för de misstag som gjorts tidigare och göra bättre. Det är en demokratifråga, konstaterar Anders Westgerd.

Hampus Magnusson i rullstol, försöker ta sig in i en leksaksaffär, rampen är knölig och lite brant.
Hampus Magnusson i rullstol i en leksaksaffär.
Hampus Magnusson och Anders Westgerd, båda i rullstol, sitter på torg och pratar.

Hampus Magnusson fick testa att köra rullstol på bland annat Östra Hamngatan, Kyrkogatan, Kungsgatan, Magasinsgatan och Vallgatan. Karaktären, och svårigheterna för den som sitter i rullstol, varierar på de olika gatorna. På somliga gator finns de släta gångstråken, som har ett nästan magiskt mått som gör att de inte passar med i princip någon rullstols hjul. Korsgatan där gatupratare, cykelparkeringar och annat gör att man måste gå mitt i gatan, på knölig gatsten. Kungsgatan med de betydligt mer komfortabla plattorna, men med flera tunga dörrar och en del trösklar och så Magasinsgatan med de flesta av de nämnda problemen!

Hampus Magnuson och Anders Westgerd på spårvagnshållplats. Båda sitter i rullstol. Hampus Magnusson och Anders Westgerd på Kungsportsplatsen

Efteråt var Hampus helt på det klara med att det finns en hel del enkla åtgärder att ta till för att kraftigt förbättra möjligheten att röra sig på stan.

– Det jag tar med mig är att det är rätt många enkla grejer som man skulle kunna göra och som skulle underlätta mycket. Dörröppnare, lite mjukare lutning, rundad tröskel. Det skulle göra väldigt, väldigt mycket, sa Hampus efter rundturen.

andra nyheter från GIL

5 June 2024

2024 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne utsåg 2024 två stipendiater.

24 May 2024

Domstolen på GCPCC

Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!

Konferensmiljö, Camilla Waltersson Grönvall i möte, kaffekopp framför sig.

23 May 2024

Socialtjänstministern på besök

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.

Parkmiljö, del av utomhuslopp, flicka i sulky och assistenter springer mot kameran med glädjeuttryck

23 May 2024

Team GIL på Specialvarvet

Så var det äääntligen dags för Team GIL att köra Specialvarvet. Det var så roligt att vi redan bestämt oss för att göra det igen!

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

22 May 2024

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Ett konferensrum, mycket trä och sittplatser i trappa. Man i rullstol i vänsterhörnet.

6 May 2024

Besök på World of Volvo

Vi besökte nyöppnade World of Volvo, som ligger granne med vårt kontor i Göteborg. Hur väl har man lyckats med tillgängligheten?

25 April 2024

LaSSe Brukarstödcenter hjälper till

Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.

Bild snett från ovan i simhall, en kille simmar ryggsim.

17 April 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 March 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Anders Westgerd på Kungstorget i Uddevalla.

21 March 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Uddevalla. En bit kvar att gå, konstaterar Anders Westgerd, som hoppas att fastighetsägarna agerar.

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 January 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 December 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.