Alla nyheter
01 juli 2022

När Hampus Magnusson (M) satt i rullstol

I december 2021 deltog både Hampus Magnusson, ordförande i Byggnadsnämnden, och Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL, på en konferens arrangerad av Göteborgs Stad. Konferensen berörde det faktum att hur vi utformar staden är avgörande för hur den kan användas och av vem. När det var dags att runda av så kom Hampus och Anders överens om att de tillsammans skulle köra rullstol i stan vid något tillfälle. I maj 2022 var det dags!

GIL har under åren satt mycket fokus åt Plan- och bygglagen. Varje kommun måste ha en byggnadsnämnd, som enligt lagen arbetar med exempelvis fysisk planering på delegation av riksdag och regering. Som ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg, vilket Hampus alltså är, så är det förstås relevant att ha erfarenhet av hur staden fungerar.

– Att ha praktisk lärdom av hur olika val påverkar människor med funktionsnedsättningar är en bra grund för att fatta sunda och rättvisa beslut i framtiden! Vi måste utforma samhället så bra att vi slipper ändra eller anpassa i efterhand och vi måste ta ansvar för de misstag som gjorts tidigare och göra bättre. Det är en demokratifråga, konstaterar Anders Westgerd.

Hampus Magnusson i rullstol, försöker ta sig in i en leksaksaffär, rampen är knölig och lite brant.
Hampus Magnusson i rullstol i en leksaksaffär.
Hampus Magnusson och Anders Westgerd, båda i rullstol, sitter på torg och pratar.

Hampus Magnusson fick testa att köra rullstol på bland annat Östra Hamngatan, Kyrkogatan, Kungsgatan, Magasinsgatan och Vallgatan. Karaktären, och svårigheterna för den som sitter i rullstol, varierar på de olika gatorna. På somliga gator finns de släta gångstråken, som har ett nästan magiskt mått som gör att de inte passar med i princip någon rullstols hjul. Korsgatan där gatupratare, cykelparkeringar och annat gör att man måste gå mitt i gatan, på knölig gatsten. Kungsgatan med de betydligt mer komfortabla plattorna, men med flera tunga dörrar och en del trösklar och så Magasinsgatan med de flesta av de nämnda problemen!

Hampus Magnuson och Anders Westgerd på spårvagnshållplats. Båda sitter i rullstol. Hampus Magnusson och Anders Westgerd på Kungsportsplatsen

Efteråt var Hampus helt på det klara med att det finns en hel del enkla åtgärder att ta till för att kraftigt förbättra möjligheten att röra sig på stan.

– Det jag tar med mig är att det är rätt många enkla grejer som man skulle kunna göra och som skulle underlätta mycket. Dörröppnare, lite mjukare lutning, rundad tröskel. Det skulle göra väldigt, väldigt mycket, sa Hampus efter rundturen.

andra nyheter från GIL

Tjej i elrullstol och hennes assistent går över gatan i stadsmiljö

10 augusti 2023

Tipsa folk du känner om assistent-jobb!

Tipsa folk du känner om att det finns lediga jobb som personlig assistent på GIL. Allt från extrajobb för studenter till större tjänster på upp till 80 %.

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

30 juni 2023

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

5 juni 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

En likkista och en rullstol i ett, utställd på museum, en utställning med vanliga stolar syns i bakgrunden.

5 juni 2023

Domstolen @ Röhsska

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

31 maj 2023

2023 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor

Anders Westgerd. i stadsmiljö, ser glad ut, personer på uteservering i bakgrunden.

25 april 2023

Beef om uteserveringar i Göteborg

Under våren har flera artiklar och insändare samt ledare publicerats i GP om tillgängligheten till uteserveringar i Göteborg, en fråga GIL drivit under 10 år.

13 april 2023

Retard Seltzer

Retard Seltzer, som lanseras på ölmässan i Göteborg den 14 april 2023, har till syfte att skapa samtal om funktion och i förlängningen minska exotifieringen av funktionsnedsatta.

30 mars 2023

Gör din röst hörd – skicka in en motion!

Lördag den 27 maj 2023 är det årsstämma i GIL. Som medlem och delägare har du möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion.

23 mars 2023

GIL är en IfA-godkänd anordnare

GIL är sedan länge en IfA-godkänd anordnare. GIL har nu fått sitt godkännande förlängt!

Tre personer i krogmiljö, en i färd med att kasta ett klot i boule, text: assistentträff på boulebar

8 mars 2023

Assistentträff på Boulebar

Vi tycker att det är viktigt att träffas! Därför anordnar vi aktiviteter. Ca två gånger om året har vi träffar bara för assistenter. Förra veckan var det dags! 45-50 assistenter träffades för att spela boule på Boulebar.

Anders Westgerd i rullstol på Stora torg i Halmstads.

12 december 2022

Tillgängligheten i Halmstad

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Halmstad. Inte illa alls! Men där finns ännu förbättringar att göra och GIL utmanar nu staden att bli bättre!

19 november 2022

Det stora toalettpriset 2022

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Poppels Citybryggeri.