Alla nyheter
21 mars 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

I mars 2024 testade Anders Westgerd, som är VD på GIL, tillgängligheten till butiker i Uddevalla centrum. Kungsgatan, som rustats upp nyligen, är slät och fin att rulla på, men tillgängligheten till omgivande butiker lämnar en del att önska. Nu utmanar vi på GIL stadens fastighetsägare att bli bättre!

– Det är lite deppigt med tomma butikslokaler, men jag har förstått att man ser en positiv butiksutveckling i Uddevalla! Torget och Kungsgatan med tvärgator och gränder är en samlingsplats där människor kan träffas och umgås, det ger sammanhållning i samhället, något jag tror är extra viktigt i dessa tider. Men då måste det också vara tydligt att alla är välkomna – med eller utan funktionsnedsättning. Och här har Uddevalla dessvärre en bit kvar att gå, säger Anders Westgerd.

Anders Westgerd på Stora Torg i Halmstad, Halland.

om butikerna i uddevalla: Jämnt skägg mellan bra och dåligt

Anders Westgerd, som själv är rullstolsburen, spanade in över 70 entréer på och i närheten av Kungsgatan, Kilbäcksgatan och Kungstorget.

– Det var ungefär jämt skägg mellan entréerna som var riktigt bra och de som var riktigt dåliga. Men sedan var det väldigt många ställen som saknade dörröppnare. Dörröppnare är nödvändigt för somliga, men bra för alla. De butiker som inte har detta idag, borde absolut se till att lösa det snarast, de enkelt avhjälpta hindren skulle enligt lagen varit borta redan 2010, säger Anders Westgerd.

Assistansbolaget uppmanar Uddevalla att bli bättre!

Boverket är tydliga på sin hemsida. Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas. Några exempel på enkelt avhjälpta hinder är mindre nivåskillnader eller trappsteg, höga trösklar och tunga dörrar. Om det saknas dörröppnare som fungerar kan ska fastighetsägaren installera en sådan, då det annars anses vara diskriminerande mot rörelsehindrade. 

Anders Westgerd kollade över 70 butiker i centrala Uddevalla.

Lika mycket bra som dålig tillgänglighet, säger Anders om Uddevalla.

Anders Westgerd uppmanar fastighetsägare att lösa nivåskillnader och installera dörröppnare.

– Otillgänglighet i vardagen minskar självständigheten och oberoendet och att alltid planera utifrån det perspektivet kan skapa ångest, stress, isolering, frustration och uppgivenhet. Jag utmanar Uddevalla att vara bättre nästa gång vi kommer!, peppar Anders Westgerd.

Uddevalla Nyheter har uppmärksammat Anders Westgerds utmaning. Nu hoppas vi förstås att fastighetsägarna gör sitt och att butiksägare i Uddevalla sätter press på dem de hyr lokalerna av. Tillgänglighet är ingen lyx – det är en rättighet och en grundläggande princip för inkludering och jämlikhet.

andra nyheter från gil

26 mars 2024

Glad påsk och våra öppettider

GIL:s kontor är stängda under påsk. Vi öppnar igen den 2 april. Vid akuta situationer når du oss på nödtelefonen.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 mars 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 januari 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 december 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 november 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 oktober 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

Tjej i elrullstol och hennes assistent går över gatan i stadsmiljö

10 augusti 2023

Tipsa folk du känner om assistent-jobb!

Tipsa folk du känner om att det finns lediga jobb som personlig assistent på GIL. Allt från extrajobb för studenter till större tjänster på upp till 80 %.

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

30 juni 2023

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

5 juni 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

En likkista och en rullstol i ett, utställd på museum, en utställning med vanliga stolar syns i bakgrunden.

5 juni 2023

Domstolen @ Röhsska

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

31 maj 2023

2023 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor

Anders Westgerd. i stadsmiljö, ser glad ut, personer på uteservering i bakgrunden.

25 april 2023

Beef om uteserveringar i Göteborg

Under våren har flera artiklar och insändare samt ledare publicerats i GP om tillgängligheten till uteserveringar i Göteborg, en fråga GIL drivit under 10 år.