Alla nyheter
25 April 2023

Beef om uteserveringar i Göteborg

På GIL började vi engagera oss i otillgängliga uteserveringar för ca 10 år sedan. Under åren har vi skickat in måååånga anmälningar till Göteborgs stad. Nu äntligen börjar staden engagera sig i framkomlighet och tillgänglighet! I media klagar krögare över nya hårdare regler, men sanningen är att det är samma regler som gällt väldigt länge – bara det att ingen brytt sig om dem!

Göteborgs-Posten engagerar sig våren 2023 i “nya hårda krav”, som försvårar för krögare att ha uteservering i stan. Men utgångsläget är fel. Det är inte nya krav, det är samma gamla krav som vanligt, bara det att Göteborgs Stad börjat se till att de efterlevs. Kraven på tillgänglighet är inte heller Göteborgs Stads eller funktionsnedsatta personers, utan Boverkets, reglerade i Plan- och bygglagen.

lyft inte mig, men gärna min sakfråga

Det händer att personer uttrycker att tillgänglighet oftast går att lösa med vanlig medmänsklighet och hjälp.

– Själv vill jag gärna ha riktigt medmänsklighet, som inte handlar om att lyftas och bäras, utan om att få stöd från staden och dess medborgare för det jag har rätt till. Visst kan det verka som en enkel sak att lyfta en manuell rullstol som min, men för den som sitter i är det ofta en fråga om trygghet att avstå. På grund av min skada har jag svårt att parera ett lyft. Det finns inte på kartan att jag riskerar att falla ur min stol, förklarar Anders Westgerd.

– De många artiklarna skapar en mycket otacksam situation för oss. Det är hög risk att vi ställs till svars och att vi målas ut som orsaken till problemet. Men problemet är förstås inte alls vårt, utan att man under lång tid avsiktligt struntat i att personer med funktionsnedsättningar har samma rättigheter som andra, säger Anders Westgerd.

Anders Westgerd inventerar uteserveringarna på Andra Långgatan.

I en artikel i Göteborgs-Posten skriver man att 40 krögare gått samman och skrivit på en protestlista. De menar att med en pandemi i ryggen, höga elpriser, ett förskräckligt krig och med inflationen som ännu inte är under kontroll, så går det inte att också göra om uteserveringarna, så att de uppfyller kraven. Är det verkligen tid för detta nu?, undrar de.

– Det är en svår tid på många plan. Men vi kan inte invänta perfektion innan det kan bli dags för personer med funktionsnedsättningar att få möjligheten att ta del av staden på jämlika villkor. Det är tid för krögare att lämna ifrån sig den kaka som aldrig var deras, även om omständigheterna är svåra, säger Anders Westgerd.

I en artikel i Göteborgs-Posten bemöter Anders Westgerd kritiken.

– När Göteborgs stad äntligen gör vad de ska göra, blir vi svartmålade. Man har ett ansvar som krögare, ger man sig in i branschen får man följa de lagar som finns. Man kan inte bli förvånad över att det finns regler, säger Anders Westgerd till tidningen.

Representanter från Stadsmiljöförvaltningen, Göteborsg-Posten och GIL samtalar under ett reportage om uteserveringar i Göteborg. Stadsmiljö.

häng med!

Under våren är det många som tyckt till om Göteborgs uteserveringar. Läs mer om diskussionerna och hitta alla länkarna här!

Alla ska fram – beefen

På stan med GP och Stadsmiljöförvaltningen

Fredagen den 21 april 2023 gick vi en runda på stan med representanter från Stadsmiljöförvaltningen och tidningen GP. Den här dagen var kanske Göteborgs varmaste hittills och trots att klockan bara var 13 så var uteserveringarna fulla med folk! Öl och bubbel fyllde borden och soltörstande gäster lapade överallt de kom åt!

Vi hade med oss en surpris till reportern Caroline från Göteborgs-Posten och visst blev hon allt lite överraskad när vi bad henne göra reportaget i rullstol! Men hur ska man kunna göra situationen rättvisa om man inte har alla perspektiv?

Caroline tyckte att det var krångligt med gatsten, gatupratare mitt i gångbanan och förstod att även de uteserveringar som vid en första anblick ser tillgängliga ut kan innebära större hinder än man som gående föreställer sig.

I artikeln åter Caroline ett samtal mellan Anders Westgerd från GIL och Lars Sandheden, suppleant i Avenyföreningen, som vi spontant stöter på under vår runda på stan.

– Är det lättare med ett platt, uppbyggt trädäck eller en ojämn trottoar? Tillgängligheten är helt avgörande, självklart, men jag vill höra från dig, säger han.

– Det spelar inte mig någon roll, så länge jag kommer in på egen hand, svarar Anders Westgerd.

ANDRA KAMPANJER FRÅN GIL

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 January 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 June 2023

Domstolen

“Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 April 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 December 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.