Alla nyheter
04 July 2024

Dåliga utsikter för rullstolsburna

Slottsskogen ska få ett nybyggt utsiktstorn i samband med att parken fyller 150 år. Det blir en magnifik utsikt över näst intill hela Göteborg! Namnet är förstås lagom vitsigt och anspelar både på utsikten och det fysiska uttrycket: Gloria. Men. På bilderna som illustrerar det nya utsiktstornet syns bara en spiraltrappa som tar besökare upp till utsikten. Hur ska den som har behov av rullstol kunna komma upp och se det storslagna? Eller för den delen: personer med rollator, artros i knäna, hjärtproblem, barnvagn? Lagar, regler, policys och förordningar. Det kan ju verka lite kantigt. Men nu tänker Göteborgs stad utanför boxen – på helt fel sätt!

Gunilla Åkerström, Avdelningschef Utemiljöer och stadsliv på Stadsmiljökontoret, samt Karin Karlsson (V), Ledamot och 1:e vice ordförande i Göteborgs Stads stadsmiljönämnd, bekräftar att tornet kommer sakna tillgänglighetsanpassning.

Anders Westgerd i rullstol sitter framför en säldamm, utomhus, parkmiljö.

Utanför boxen – på helt fel sätt

När Göteborgs Stad står i begrepp att bygga ett nytt utsiktstorn i Slottsskogen, så frångår man Plan- och bygglagen och uppför en byggnad som inte alls fungerar för personer med nedsatt rörelseförmåga. Vi tycker det är oerhört orättvist och tråkigt att vår stad tänker utanför boxen – på helt fel sätt.

– Det övergår vårt förstånd hur Göteborgs Stad ens kan överväga att bygga ett utsiktstorn utan tillgänglighet. På deras hemsida skriver de: Göteborgs Stad ser på tillgängligheten utifrån ett helhetsperspektiv, en stad för alla. Det är ju ren bullshit!, säger Anders Westgerd. 

Det verkar alltså inte bättre än att Göteborgs Stad medvetet kommer att bryta mot Plan- och bygglagen och uppföra en helt ny byggnad avsedd för allmänheten, utan att samtidigt skapa nödvändig tillgänglighet för rörelsehindrade.

– En ny byggnad som ska vara tillgänglig för allmänheten ska också vara användbar bland annat av personer med nedsatt rörelseförmåga. Då behöver byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar. Detta står i Plan- och bygglagen samt Plan- och byggförordningen, säger Christina Kvillborn, arkitekt SAR/MSA, certifierad sakkunnig tillgänglighet.

För att inte också bryta mot Diskrimineringslagen, så behöver staden visa att de kan erbjuda samma kvaliteter på lika villkor i ett tillgängligt utförande.

– Om vi tänker oss att utsiktstornets kvalitet är den utsikt det erbjuder, så kan den inte erbjudas från marknivå. Om en del av kvaliteten dessutom är att uppleva utsikten tillsammans med andra, så går ju inte heller det om en person kan gå upp och titta på solnedgången uppe i tornet och den andra lämnas nere på marken, säger Anders Westgerd.

Anders Westgerd i rullstol sitter framför en säldamm, utomhus, parkmiljö.

Anders Westgerd på plats vid Säldammen i Slottsskogen, Göteborg

Dessutom står Göteborgs stad i begrepp att bryta mot Artikel 19 i FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som handlar om rätten till ett självständigt liv och inkludering i samhället. Alla offentliga tjänster och anläggningar, inklusive parker, utsiktstorn och andra offentliga miljöer, ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Detta innebär att alla hinder som försvårar eller omöjliggör tillgången till dessa tjänster och anläggningar måste avlägsnas. Eller aldrig byggas!

– Det övergår vårt förstånd hur Göteborgs Stad ens kan överväga att bygga ett utsiktstorn utan tillgänglighet. På hemsidan skriver man: Göteborgs Stad ser på tillgängligheten utifrån ett helhetsperspektiv, en stad för alla. Det är ju ren bullshit!, säger Anders Westgerd. 

KOMMENTAR
De alternativ till Gloria vi sett är samtliga otillgängliga. Vi har försökt få svar på hur specifikationen såg ut när projektet skickades till Arkitektkontoren men ingen har svarat på den frågan. Vilka stöd i lagen lutar sig Göteborgs Stad mot när man väljer att en sån här offentlig byggnad inte ska vara tillgänglig? Inga svar där heller. 

ANDRA Nyheter FRÅN GIL

5 June 2024

2024 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne utsåg 2024 två stipendiater.

24 May 2024

Domstolen på GCPCC

Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!

Konferensmiljö, Camilla Waltersson Grönvall i möte, kaffekopp framför sig.

23 May 2024

Socialtjänstministern på besök

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.

Parkmiljö, del av utomhuslopp, flicka i sulky och assistenter springer mot kameran med glädjeuttryck

23 May 2024

Team GIL på Specialvarvet

Så var det äääntligen dags för Team GIL att köra Specialvarvet. Det var så roligt att vi redan bestämt oss för att göra det igen!

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

22 May 2024

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Ett konferensrum, mycket trä och sittplatser i trappa. Man i rullstol i vänsterhörnet.

6 May 2024

Besök på World of Volvo

Vi besökte nyöppnade World of Volvo, som ligger granne med vårt kontor i Göteborg. Hur väl har man lyckats med tillgängligheten?

25 April 2024

LaSSe Brukarstödcenter hjälper till

Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.

Bild snett från ovan i simhall, en kille simmar ryggsim.

17 April 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 March 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Anders Westgerd på Kungstorget i Uddevalla.

21 March 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Uddevalla. En bit kvar att gå, konstaterar Anders Westgerd, som hoppas att fastighetsägarna agerar.

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 January 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 December 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.