Alla nyheter
19 September 2022

GIL på Bokmässan

funktionsvarierande kvalitet

–  Faktum är att vi på GIL känner att livet som rullstolsburen ofta liknar en tecknad serie mer än ett vanligt liv. Nu gör vi ett försök att översätta verkligheten i tecknade bilder och ord, så förklarar GIL:s vd Anders Westgerd GILs senaste awarenesskampanj: bokprojektet Funkotopia. Ett seriealbum med serier av funktionsvarierande kvalitet. Missa inget, häng med på Instagram!

GIL:s kampanjkonto på Instagram
Boken Funkotopia står lutad mot betongblock.
Seriestrip från Sara Granér.

löp å köp

Vill du köpa Funkotopia?

Serieboken Funkotopia finns att köpa på Science Fiction Bokhandeln. Runt månadsskiftet oktober/november kommer den finnas i deras butiker i Göteborg, Malmö och Stockholm, samt i deras webbshop – tillgänglig från varenda hörn i hela landet!

Science Fiction Bokhandeln
Seriestrip från Charlotta Björck

På torsdag den 22 september öppnar den gamla hederliga Bokmässan igen efter några år med särskilda pandemianpassade versioner! På plats i monter A01:32 hittar du GIL och vårt nya seriealbum, med serier av funktionsvarierande kvalitet!

Idén var att med hjälp av humor och satir fånga olika perspektiv på funktionsnedsatthet. Bidragen behandlar allt från serietecknarnas egna fördomar, såväl som de ironiska kullerbyttor det ibland innebär att leva som funktionsnedsatt i ett otillgängligt samhälle.

Albumet heter Funkotopia och finns på riktigt, till skillnad från platsen och tiden där funktionsnedsatta har samma rättigheter och möjligheter som andra. Tills allt klaffar ägnar vi oss ironi och humor och så hoppas vi förstås att vi ska väcka lite anstöt också.

Listan på de serieskapare som gjort bidrag till boken är tung. Sara Granér, Nanna Johansson och Pontus Lundkvist är bara några som har fått dyka ner i funkisvärlden och tillsammans ger de en insiktsfull och vrickad bild av funkisen anno 2022.

Bokmässan pågick 22-25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.

Hela listan på medverkande serietecknare:

  • Sara Granér
  • Pontus Lundkvist
  • Charlotta Björck
  • Staffan Larsson
  • Nanna Johansson
  • Erik Svetoft
  • Karolina Bång
  • Sara Hansson
  • Johan Wanloo
  • Ella Jax

DYSTOPI

En dystopi är en dyster framtidsskildring inom litteratur och film. Ofta visar dystopin hur vårt samhälle kan se ut om vi inte slutar med något som är dåligt, till exempel att ta ifrån funktionsnedsatta deras rättigheter. Det innebär att den kritiserar något i nutiden genom att visa vad som kan hända i framtiden.

Utopi / Funkotopia

En utopi är en berättelse eller en uppfattning om den perfekta världen – en plats där alla har det bra och är glada och nöjda. Uttrycket utopiskt betyder att man tycker att det är omöjligt eller ouppnåeligt.
Wikipedia om Utopia: namnet har bildats av grekiskans οὐ (“inte”) och τόπος (“plats”) och kan förstås som “icke-plats”, “oplats”, “plats som inte finns” eller “ingenstans”.

Varför gör GIL kampanjer?

På GIL tror vi på ironi och humor som redskap för att få andra att se samhällets brister. Varje kampanj från GIL är ett sätt att försöka nå ut till grannar, vänner, politiker, kollegor, främlingar och denna gång serieintresserade – för att få dem att supporta ett schysstare samhälle genom ett härligare sätt och nya coolare och inkluderande val.

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 January 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 June 2023

Domstolen

“Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 April 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 December 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.