Alla kampanjer
26 maj 2019

CP-fria zoner

Anders Westgerd framför stadskarta som visar Göteborgs CP-fria zoner.

Välkommen till våra CP-fria zoner!

CP-fria zoner. Det kan ju låta hårt. Men vi ville köra upp i fejset på folk hur det känns för oss när stora delar av samhället är otillgängliga för oss med funktionsnedsättningar. I Göteborg pekas stadsdelen Haga återkommande ut som en pärla. Det finns i princip ingen butik eller restaurang som är tillgänglig och på marken ligger gatsten, som ofta är ett stort problem för den som använder rullstol eller har nedsatt gångförmåga. Eller högklackat. Eller barnvagn. Eller resväska. Eller…

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades under natten den 23 maj 2019 på gatorna i och runt Haga i centrala Göteborg. Dessutom fick en handfull av de turistkartor som står utplacerade på stan nya kartor där utvalda stadsdelar markerats som ”CP-fria zoner”. Bakom aktionen stod GIL.

– Vi ville förmedla känslan av hur vi upplever staden. För oss med begränsad rörlighet finns det flera stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt. Faktum är att ca 70 % av svenska innerstäder är otillgängliga för personer med funktionsnedsättningar och det stänger ute oss från en stor del av stadsrummet, sa Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL om aktionen.

Anders Westgerd vid Haga Nygata, på marken syns symbolen för CP-fri zon. Haga är en av Göteborgs mest otillgängliga stadsdelar.

Platsen och tidpunkten för aktionen var ingen slump. På Järntorget pågick slutspurten inför EU-valet för fullt och Haga är en av Göteborgs sämst anpassade stadsdelar. Syftet med aktionen var att få kommunen att göra staden mer tillgänglig, men även att få allmänheten att tänka mer kring tillgänglighetsfrågor i vardagen. Mer om detta talar Anders Westgerd om i ett debattinlägg, som publicerades i GT.

EN STAD DÄR VISSA INTE FÅR TILLTRÄDE

— 2020 år beräknar EU att 20 % av befolkningen i hela unionen kommer ha en funktionsnedsättning. Vi ville påminna om att tillgänglighet angår väldigt många och att vem som helst kan bli funktionsnedsatt. Jag är själv ett levande exempel på det, och Göteborg har stora tillgänglighetsproblem. Effekten blir en stad som är till för en viss grupp medan andra inte får tillträde, förklarar Anders.

Förutom aktionen på stan gjorde GIL en animerad film på samma tema. Även i filmen riktades en extra känga mot stadsdelen Haga.

– Filmen beskriver hur du snabbast tar dig till Haga om du möter ett CP på stan. Göteborgs stad älskar att skryta för turister om fina Haga. Tyvärr är det i princip omöjligt att ta sig fram för många av stadens egna invånare. Därför kvalificerar sig Haga som en av Göteborgs största ”CP-fria zoner”, berättar Anders.

De CP-fria zonerna stack i ögonen på en del. Det är vi medvetna om. Det var meningen. Nu är gatorna sanerade och de CP-fria zonerna är osynliga för de flesta. Men vi med funktionsnedsättningar vet vilka platser och sammanhang som vi dagligen utesluts från. CP-fria zoner försvinner inte för att man städat bort spåren från vår aktion.

DETTA GJORDE GIL UNDER AKTIONEN:

  • Bytte ut allmänna turistkartor mot egna kartor över alla Göteborgs CP-fria zoner.
  • Sprejade överstrukna handikappsymboler på gatorna i och runt stadsdelen Haga.
  • Satte upp affischer och kartor på valda platser i stan.
  • Skickade hem information om Göteborgs CP-fria zoner till hushåll i Göteborg.
  • Gjorde en animerad film på temat CP-fria zoner
  • Skapade cpfriazoner.se – en sajt där man kunde skriva under ett upprop och skicka direkt till kommunen (inaktiverad)
  • Startade Instagramkontot @gil_funktastic
  • Gjorde en film som visar förberedelserna, aktionen och kölvattnet.

MEDIA

Här är ett urval av artiklar och bevakning från  media

Andra kampanjer från GIL

Person i rullstol sitter på en hållplats, ljuset är blått och runt honom dansar många.

20 juni 2024

Retard Raveolution

Frihamnens spårvagnshållplat är en fälla för personer med rörelsehinder. Vad gör man då om man då om man går i fällan? Jo man startar ett rejv!

Behind the scenes-bild från filminspelning. Greenscreen, videografer och kameror, en person ligger på golvet i rullstol.

19 januari 2024

Stunt och strunt

Ibland är vi seriösa. Men ibland tror vi att stunt och strunt fungerar bäst.

En likkista och en rullstol i kombination.

5 juni 2023

Domstolen

”Jag dör hellre än hamnar i rullstol”, den meningen har de flesta hört. Eller tänkt. Eller kanske till och med sagt själva. Som att ett liv i rullstol skulle vara lika med en dödsdom.

Anders Westgerd i rullstol, suppleant i Avenyföreningen och handläggare från kommunen samt reporter från GP utanför uteservering på Avenyn.

25 april 2023

Alla ska fram – Beef

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här sammanfattar vi beefen om tillgänglighet till uteserveringar 2023.

Anders Westgerd utanför otillgänglig leksaksaffär i Halmstad.

12 december 2022

Alla ska fram – Halland

GIL undersöker tillgängligheten under parollen Alla ska fram. Här är några texter från besök i Halland.

29 september 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om ”årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 augusti 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 april 2022

Beslutsfattare testar rullstol

”Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 april 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 december 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 oktober 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 juli 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.