Alla nyheter
06 May 2024

Besök på World of Volvo

Den 2 maj 2024 besökte vi nyöppnade World of Volvo, som ligger granne med vårt kontor i Göteborg. Vi var förstås intresserade av hur man lyckats med tillgängligheten till World of Volvo och vi kunde notera både bra och dåliga saker under vårt besök.

Byggnaden är verkligen pampig, 22 000 kvadratmeter stor och fem våningar hög. Att man haft skandinavisk design som inspiration och naturen som förebild är det ingen tvekan om. Det är fokus på rena linjer, ljusa och öppna utrymmen samt naturmaterial. Konstruktionen för direkt tankarna till jättelika träd, med tjocka stammar och grenar av limträbalkar, som sträcker sig ut. Inredningen är en mix av klassisk design samt lekfullt och modernt.

Interiör från World of Volvo, stora limträbalkar bildar som ett grenverk, en stor trappa att sitta i till höger.

Gatsten är inget för innovatörer

World of Volvo är ett imponerande konstverk med stora ytor och anpassade toaletter på alla våningsplan, men man har också skapat några potholes för personer med rörelsehinder.

– Är det här ett upplevelsecenter för framtiden eller ett retroprojekt? För någon som utger sig för att vara innovativ och framtidsspanande är det trist att man gör om gamla misstag. Gatsten är passé ur tillgänglighetshetsperspektiv, det kan inte ha undgått någon! säger Anders Westgerd.

World of Volvo rymmer ett café, två restauranger, Volvo Exhibition (fd Volvomuseet) och mötes- samt konferensytor, somliga stora nog för kongresser och banketter med 600 gäster.

Det är fri entré till World of Volvo, men för att besöka utställningen med nya och gamla bilar, bussar, lastbilar, grävskopor och båtmotorer från Volvo behöver man lösa biljett. Priset för vuxna är 180-250 kronor beroende på vilken tid och dag man kommer dit. Ledsagare går in gratis vid uppvisande av ledsagarbevis.

World of Volvo i skymningen, pompös byggnad av limträbalkar och glas. I förgrunden Mölndalsån.

World of Volvo sett från baksidan av kontoret. Pressbild från World of Volvo.

Tillgängligheten till World of Volvo

Vi var förstås intresserade av hur man lyckats med tillgängligheten till World of Volvo och vi kunde notera både bra och dåliga saker under vårt besök.

Dörrmiss på parkeringsplan

World of Volvo ligger i direkt anslutning till ett parkeringshus. Där finns fem stora och bra placerade handikapp-platser i anslutning till World of Volvo. Glöm inte att man behöver betala i parkeringshus i Göteborg! Dessvärre är de båda entréerna från parkeringshuset in till World of Volvo låsta och det fanns ingen möjlighet att ringa receptionen via exempelvis porttelefonen. Vi fick istället gå igenom det stora parkeringshuset och handikapp-platserna förlorade helt sitt syfte att ligga nära. Vi påtalade problemet i receptionen, som menade att dörrarna borde varit upplåsta.

Väl tilltagna och bra placerade p-rutor

Det går inte att komma in från garaget.

Gatsten i hela entréområdet.

Svårt att sitta med vid parkbänkarna.

Svårt att slå sig ner

Utanför huvudentrén finns en liten park och mötesplats med bänkar och träd. De är placerade i en svag sluttning och man har gjort en slags terrassering. Dessvärre har man placerat bänkar och träd på ett sådant sätt att de flesta sittplatserna blir omöjliga att nå för den som använder rullstol.

Problematisk markbeläggning i entréområdet

Hela entréområdet har gatsten som markbeläggning. Ett ledstråk för synskadade är det enda avbrottet. Här hade det varit mycket enkelt att hitta en lösning med plan markbeläggning utan att tulla på estetiken. Man blir faktiskt en smula besviken över att den här typen av markbeläggning fortfarande används vid sprillans nya anläggningar, annat än till dekoration.

Stort och rymligt invändig, utsikt mot kontoret!

Besvärligt att komma till boulebanan.

En mix av skandinavisk och lekfull design.

Tillgängliga och snygga toaletter på alla plan.

Liten nivåskillnad och ojämn mark vid entrén

För att komma in på World of Volvo finns det två karuselldörrar. Om man tycker att de är svåra att hantera, så finns det också en vanlig dörr, med dörröppnare. Det är bra. Men för att komma in behöver du både hantera gatstenen och den lilla nivåskillnaden på ett par tre centimeter. Det hade varit bättre om nivåskillnaden var noll, förstås, och att marken var plan. Det är lätt att det trasslar till sig med rullstolars och rullatorers små hjul på de knöliga stenarna.

Anpassade toaletter på alla våningsplan

Väl inne är det jättefint och ytorna är generösa. Hissarna löper inuti ”stammen” och informerar med röster om vart vi kommit. Restaurangmiljöerna är flexibla och maten är i alla fall just den här dagen god. Man har verkligen lyckats med ljudnivån, även om det är mycket folk och slamras med bestick så är ljudet inte störande. Det finns anpassade toaletter på alla våningsplan. Det är verkligen både imponerande och vackert här inne! Utställningen besökte vi inte denna gång och vi kan därför inte uttala oss om den.

Interiört på World of Volvo, trappa på höger sida, stora limträbalkar bilder som ett träd.

Imponerande interiör, även om den här typen av umgängesplatser i regel inte är den rörelsehindrades favorit. Pressbild från World of Volvo.

Inte fair play vid boulebanan

En sista anmärkning från GIL är att vägen till boulebanorna på terrassen utanför restaurangen Ceno inte är lämpligt utformad. Stora block av betong ligger placerade likt strecken på ett övergångsställe, mellan dem växer gräset fritt. Detta skulle mycket väl ställa till det rejält för besökare med rullstol eller rullator. Det är inte fair play!

ANDRA Nyheter FRÅN GIL

24 May 2024

Domstolen på GCPCC

Förra veckan medverkade GIL, Anders Westgerd och konstverket Domstolen på en konferens på Svenska Mässan om personcentrerad vård. Nu letar vi efter en ny destination för Domstolen!

Konferensmiljö, Camilla Waltersson Grönvall i möte, kaffekopp framför sig.

23 May 2024

Socialtjänstministern på besök

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) var på besök hos GIL, vi diskuterade bl a den låga uppräkningen av assistansersättningen.

Parkmiljö, del av utomhuslopp, flicka i sulky och assistenter springer mot kameran med glädjeuttryck

23 May 2024

Team GIL på Specialvarvet

Så var det äääntligen dags för Team GIL att köra Specialvarvet. Det var så roligt att vi redan bestämt oss för att göra det igen!

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

22 May 2024

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

25 April 2024

LaSSe Brukarstödcenter hjälper till

Häng med på besök hos LaSSe Brukarstödcenter, som hjälper till med råd och stöd runt t ex Socialtjänstlagen och LSS.

Bild snett från ovan i simhall, en kille simmar ryggsim.

17 April 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 March 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Anders Westgerd på Kungstorget i Uddevalla.

21 March 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Uddevalla. En bit kvar att gå, konstaterar Anders Westgerd, som hoppas att fastighetsägarna agerar.

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 January 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 December 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 November 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 October 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.