Assistans

Ha ASSISTANS

5 TIPS FÖR BÄTTRE ASSISTANS

En fungerande assistans är i väldigt hög grad beroende av en fungerande assistentgrupp. Forskning visar att anställda som är nöjda med sina jobb presterar bättre än de som inte är det. En studie från Gallup visar att anställda som upplever högre nivåer av engagemang på jobbet har lägre sjukfrånvaro än de som inte gör det, de är också mindre benägna att säga upp sig.

Vad kan du som arbetsledare i GIL göra för att dina assistenter ska känna sig nöjda och engagerade? Här kommer fem konkreta tips från GIL!

ett

bjud på något gott!

Gott kaffe och fruktkorg kan vara något för vardagen. Fixa en skål popcorn även till assistenten när det vankas film, uppvakta med en kaka på namnsdagen. Uppmärksamma dina anställda med en skål godis till påsk, en svalkande glass i sommarsolen eller en kanelbulle på kanelbullens dag!

Använd assistansersättningen för att köpa in något gott. Skicka kvittot till GIL, antingen på blankett eller börja använda PLEO! Då slipper du blanda in dina privata pengar vid kostnader för assistansen!

två

gör något kul ihop!

Samhörighet ökar engagemanget. Lär känna varandra, eller jobba på den goa känslan mellan anställda! Var det kanske länge sedan ni hade personalmöte? Passa på att avsluta med en bit mat, en after work eller en rolig aktivitet! Uppmuntra dina anställda att delta på GIL:s assistentträffar!

Du kan ha personalfest 2 gånger per år. Om arbetsledaren vill det, kan hen bjuda in assistenters respektive. Kostnader täcks av assistansersättningen. Godkända kostnader är sådana för mat och dryck, lokal och underhållning. Den assistansberättigades kostnader för personalfesten räknas naturligtvis också in. Läs mer om godkända belopp osv i Arbetsledarhandboken!

tre

ge feedback!

Att ge feedback och erkänna prestationer kan hjälpa till att öka motivationen och självförtroendet hos assistenten, vilket i sin tur kan leda till högre engagemang. Vad fint du löste situationen idag! Det fungerar så bra att ha med dig när jag träffar mina vänner! Du sköter din roll bra! Vad bra att du ställer dina kängor i skohyllan! Schysst av dig att stanna över en timma idag när det behövdes!

Spontan feedback i vardagen är super, men utvecklingssamtalet är också ett gyllene tillfälle för en dialog mellan assistent och arbetsledare om assistentens mål, arbetsuppgifter, arbetssituation och utvecklingsbehov. När GIL har frågat om vad som gör skillnad i arbetet för assistenterna visade det sig att de som hade haft utvecklingssamtal var mer positiva till arbetet än de som inte haft det. 

fyra

erbjud en kurs

Att ge anställda möjligheter till personlig och professionell utveckling, som till exempel utbildning, kan hjälpa till att öka engagemanget. Skicka dina assistenter på utbildningar! På GIL har vi många alternativ: Assistentutbildning, ergonomiutbildning, Mindfulness och Första Hjälpen / HLR med mera.

Många av GIL:s utbildningar är kostnadsfria för våra anställda. De utbildningar som kostar pengar betalas automatiskt med assistansersättningen, men för att gå måste arbetsledaren godkänna kursen. Assistenten betalar aldrig för att gå på kurs. Assistenten får alltid lön på kurs!

fem

träna regelbundet

Uppmuntra dina assistenter att träna! Här är några positiva effekter av regelbunden träning: Snabbare inlärning. Förbättrat minne. Bättre sömn. Ökad självkänsla. Mindre risk för depression och ångest och stressrelaterad ohälsa. (Källa: FYSS) Alla de där effekterna gynnar givetvis dina personliga assistenter (privat och på jobbet) men även assistansen!

Friskvårdsbidraget är 2500 kronor per år (208 kronor per månad som man arbetat). Träningskort på gymmet, hyra av padelbana, personlig träning, golf, ridning, träningsappar, viktminskningsprogram, agility, sportfiske, stresshantering, mindfulness, behandlande massage och enduro är några exempel på godkänd friskvård.