Alla nyheter
12 december 2022

Tillgängligheten i Halmstad

I början av december var Anders Westgerd, som är VD på GIL, på besök i staden där han föddes: Halmstad. Syftet med besöket var att testa tillgängligheten till butiker runt Stora Torg, för att se om situationen blivit bättre under de år som gått sedan vi senast genomförde en tillgänglighetsinventering i stan. Överraskande bra i centrum, men en del ställen är fortfarande inte tillgängliga för personer i rullstol. Nu utmanar vi Halmstad att bli bättre!

– Jag är positivt överraskad! De allra flesta butikerna som vi har besökt har haft ramp eller ligger i direkt markplan och vi har stött på få trösklar. Kul, Halmstad!, säger Anders Westgerd.

Anders rullade torget runt och tog sedan en sväng på Köpmansgatan, Storgatan och genom Drottning Kristinas passage.

–  På Köpmansgatan fanns några butiker med ett steg in. De borde förstås ha ramper in till sina butiker, det där är absolut att klassa som enkelt avhjälpta hinder!, menar Anders Westgerd.

Anders Westgerd på Stora Torg i Halmstad, Halland.

Enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas

Boverket är tydliga på sin hemsida. Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas. Några exempel på enkelt avhjälpta hinder är mindre nivåskillnader eller trappsteg, höga trösklar och tunga dörrar.

Många butiker i Halmstads innerstad har redan dörröppnare eller dörrar som öppnar sig helt automatiskt. Det gör en avsevärd skillnad för den som ska manövrera rullstol och öppna dörren samtidigt.

–  De enkelt avhjälpta hindren skulle enligt lagen varit borta redan 2010… Dörröppnare är ju god service för alla kunder, det är knappast någon irriterar sig på en sådan! Dörröppnare är nödvändigt för somliga, men bra för alla. Dörröppnare är också vad som enligt Bolagsverket ingår i standardkitet för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder. De butiker som inte har detta idag, borde absolut se till att lösa det snarast, tycker Anders Westgerd.

Anders Westgerd utanför leksaksaffären Leka Lycka Lära, som gärna skulle vilja ha både ramp och dörröppnare.

handlare Efterfrågar hjälp att göra rätt val

Leksaksaffären Leka Lycka Lära på Köpmansgatan är en av de butiker som har både steg in och saknar dörröppnare i dagsläget. Sofie, som äger butiken, säger att hon förstås önskar att hennes hyresvärd skulle åtgärda det. Det skulle underlätta för alla hennes besökare, oavsett om de har rullstol, barnvagn eller bara mycket att bära.

– Jag ordnar gärna en mobil ramp själv! Men jag känner mig osäker på vilken modell som är godkänd att använda. Kanske kunde Halmstad stad hjälpa till och visa upp olika ramper och lämpliga inköpsställen, så att alla vi som idag saknar ramp kunde lösa det enkelt. Idag har vi dörren uppställd för att underlätta för våra kunder, så de slipper trassla med den. Men det blir väldigt kallt för personalen nu under vintern. En dörröppnare hade varit bättre!, säger Sofie.

GIL UTMANAR HALMSTAD ATT BLI BÄTTRE

Anders Westgerd tycker att det är ett bra förslag, att staden söker upp och hjälper de butiker och hyresvärdar som fortfarande inte lever upp till lagen.

– Jag utmanar Halmstad att vara ännu bättre nästa gång vi kommer!, peppar Anders Westgerd innan han lämnar staden för den här gången.

andra nyheter från gil

Bild snett från ovan i simhall, en kille simmar ryggsim.

17 april 2024

Gustaw simmar för guld

Kan man ha guld som fritidsintresse, så är det just vad Gustaw har! En del av guldet har han kammat hem på parasim-tävlingar.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 mars 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Anders Westgerd på Kungstorget i Uddevalla.

21 mars 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Uddevalla. En bit kvar att gå, konstaterar Anders Westgerd, som hoppas att fastighetsägarna agerar.

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 januari 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 december 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 november 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 oktober 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

Tjej i elrullstol och hennes assistent går över gatan i stadsmiljö

10 augusti 2023

Tipsa folk du känner om assistent-jobb!

Tipsa folk du känner om att det finns lediga jobb som personlig assistent på GIL. Allt från extrajobb för studenter till större tjänster på upp till 80 %.

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

30 juni 2023

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

5 juni 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

En likkista och en rullstol i ett, utställd på museum, en utställning med vanliga stolar syns i bakgrunden.

5 juni 2023

Domstolen @ Röhsska

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

31 maj 2023

2023 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor