Alla nyheter
5 september 2022

Världens första höj- och sänkbara arkadspel

kom och testa!

En meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet. Men 30 % av unga med funktionsnedsättning säger att de avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att assistansberättigade och anställda på GIL ska våga utforska spelandet och hitta ett sätt att spela. Om man vill.

På GIL hade vi redan schyssta lokaler. Men sedan 1 september är det ännu roligare att svänga inom kontoret för att lämna papper, snacka med någon av resurserna eller ta en kaffe! Nu finns världens första höj- och sänkbara arkadspel (tror vi) på kontoret på Mölndalsvägen 30B i Göteborg!

– Vi har en fristad här. Vi vill att våra assistansberättigade och anställda ska våga och vilja mer. Oavsett aktivitet kan det vara svårt för den med funktionsnedsättning att våga ta plats för att hitta ett sätt att delta på. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att fler ska våga utforska spelandet och kanske hitta ett sätt där man själv eller tillsammans med andra kan skjuta ner lite monster när lusten faller på, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Ett av GIL:s ledord är ”nätverk”, det finns en uttalad ambition att genom att träffa andra stötta och stärka varandra. Målet är självrespekt och stolthet. För att nå dit har GIL utöver inbjudande lokaler en mängd aktiviteter av olika slag. Det kan vara julpyssel, vinprovning eller quizkvällar. Också I Myndigheten för delaktighets senaste rapport slår man fast att en meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet.

Man i rullstol sitter vid rosa arkadspel i kontorsmiljö, i bakgrunden syns lite människor.

-Om man har en funktionsnedsättning så är man till allmän beskådan. Väldigt många hittar ett sätt där de samtidigt stirrar, pekar och inte låtsas om. Om man har självrespekt kan det vara lättare att stå ut med att andra beter sig så, säger Anders Westgerd.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i en undersökning från 2020 visat att ungefär 30 % av unga med funktionsnedsättning avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta, jämfört med 11 % av övriga unga. Unga med funktionsnedsättning upplevde också i större utsträckning att aktiviteten inte var anpassad eller tillgänglig vilket försvårade deltagande.

– Vi känner inte till att andra företag gjort höj- och sänkbara arkadkabinett tidigare. Arkadspel träffar alla, det är en så naturlig blickfångare och samlingspunkt. Självklart tycker vi att alla borde ha möjlighet att spela och umgås på det här sättet!, säger Ivan Elgstrand, VD på Arcade Dreams som hjälpt GIL att ta fram kabinettet.

Man i rullstol spelar arkadspel. Världens första höj- och sänkbara arkadspel finns nu i entrén till GIL:s göteborgskontor.
Man i rullstol spelar arkadspel, i bakgrunden syns några människor. Du som besöker våra lokaler får gärna testa!
Man i rullstol spelar arkadspel, han ser ut som om det går lite dåligt. Är det här en vinnare eller förlorare tro?

Andra nyheter från GIL

Utsikt över en ort som ser ut att ligga i Italien, citroner och hav och gamla hus. Tre burkar med Retard GT inmonterade som ett collage.

17 juni 2025

Retard GT – nu på Systembolaget

Köp Retard GT på Systembolaget! Kan köpas på hyllan i några butiker i Göteborg eller beställas hem i valfritt antal till vilket bolag du vill.

17 juni 2025

Tillsynsanmälan av Kärven, Varberg

Utkikstornet Kärven på Getterön i Varberg är trots lagkrav otillgängligt för personer i rullstol. Nu har assistanskooperativet GIL begärt att en tillsyn ska utföras.

3 juni 2025

GIL på Specialvarvet 2025

2800 anmälda samt assistenter och annan personal gör Specialvarvet till en folkfest väl värd att delta i!

2 juni 2025

2025 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har i år utsett tre stipendiater som får dela på 60 000 tusen kronor..

18 mars 2025

Maria fick 30 000 kronor

Vi träffade Maria en småbister men solig dag i februari. Sonen Malte är vaken och vill gärna vara med när jag kommer på besök för att ställa några frågor till Maria om hur stipendiet hjälpte henne att nå en av sina drömmar.

5 mars 2025

Det stora toalettpriset 2024

Den 19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Nomi i Göteborg.

Skylt

17 januari 2025

Låna parahjälpmedel på Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan vem som helst låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Där finns också utrustning för para-aktiviteter. Låna upplevelsefarkosten Joëlette eller parapulka inför sportlovet!

Tjej sitter vid bord, vilar huvudet mot handen, hon ser tillfreds ut.

13 december 2024

Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord

Nytt rekryteringssystem, nytt lösenord. Lär dig Varbi – gå en kurs! All information i ReachMee försvinner den 31 december.

Blandade föremål från utställning, bland annat en rullstol och en stor schablon i rosa med texten CP-fri zon och en överstryken rullstolssymbol.

14 november 2024

Röhsskas Designhistorier + GIL = sant

GIL:s kampanjföremål finns med på nyöppnade utställningen Designhistorier på Röhsska i Göteborg.

Man i rullstol, landskap som breder ut sig, mörka moln och utsiktstornet Kärven.

29 oktober 2024

Utsiktstornet Kärven

Varberg kommun har låtit uppföra ett utsiktstorn som är otillgängligt för personer med rörelsehinder, trots påstötningar kan de inte leverera lagstöd i sakfrågan.

Hotellrum i sobra färger, dubbelsäng med en mobil lyft för rullstolsburna i förgrunden.

1 oktober 2024

Låna en mobil lyft

Ska du bo på hotell och behöver en mobil lyft? Du som har personlig assistans i GIL kan låna vår ihopfällbara lyft utan kostnad!

Anders Westgerd i rullstol sitter framför en säldamm, utomhus, parkmiljö.

4 juli 2024

Dåliga utsikter för rullstolsburna

Slottsskogen ska få ett nytt utsiktstorn , men rörelsehindrade får stanna på backen då tornet helt saknar tillgänglighetsanpassning.