Alla nyheter
05 september 2022

Världens första höj- och sänkbara arkadspel

kom och testa!

En meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet. Men 30 % av unga med funktionsnedsättning säger att de avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att assistansberättigade och anställda på GIL ska våga utforska spelandet och hitta ett sätt att spela. Om man vill.

På GIL hade vi redan schyssta lokaler. Men sedan 1 september är det ännu roligare att svänga inom kontoret för att lämna papper, snacka med någon av resurserna eller ta en kaffe! Nu finns världens första höj- och sänkbara arkadspel (tror vi) på kontoret på Mölndalsvägen 30B i Göteborg!

– Vi har en fristad här. Vi vill att våra assistansberättigade och anställda ska våga och vilja mer. Oavsett aktivitet kan det vara svårt för den med funktionsnedsättning att våga ta plats för att hitta ett sätt att delta på. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att fler ska våga utforska spelandet och kanske hitta ett sätt där man själv eller tillsammans med andra kan skjuta ner lite monster när lusten faller på, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Ett av GIL:s ledord är ”nätverk”, det finns en uttalad ambition att genom att träffa andra stötta och stärka varandra. Målet är självrespekt och stolthet. För att nå dit har GIL utöver inbjudande lokaler en mängd aktiviteter av olika slag. Det kan vara julpyssel, vinprovning eller quizkvällar. Också I Myndigheten för delaktighets senaste rapport slår man fast att en meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet.

Man i rullstol sitter vid rosa arkadspel i kontorsmiljö, i bakgrunden syns lite människor.

-Om man har en funktionsnedsättning så är man till allmän beskådan. Väldigt många hittar ett sätt där de samtidigt stirrar, pekar och inte låtsas om. Om man har självrespekt kan det vara lättare att stå ut med att andra beter sig så, säger Anders Westgerd.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i en undersökning från 2020 visat att ungefär 30 % av unga med funktionsnedsättning avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta, jämfört med 11 % av övriga unga. Unga med funktionsnedsättning upplevde också i större utsträckning att aktiviteten inte var anpassad eller tillgänglig vilket försvårade deltagande.

– Vi känner inte till att andra företag gjort höj- och sänkbara arkadkabinett tidigare. Arkadspel träffar alla, det är en så naturlig blickfångare och samlingspunkt. Självklart tycker vi att alla borde ha möjlighet att spela och umgås på det här sättet!, säger Ivan Elgstrand, VD på Arcade Dreams som hjälpt GIL att ta fram kabinettet.

Man i rullstol spelar arkadspel. Världens första höj- och sänkbara arkadspel finns nu i entrén till GIL:s göteborgskontor.
Man i rullstol spelar arkadspel, i bakgrunden syns några människor. Du som besöker våra lokaler får gärna testa!
Man i rullstol spelar arkadspel, han ser ut som om det går lite dåligt. Är det här en vinnare eller förlorare tro?

Andra nyheter från GIL

26 mars 2024

Glad påsk och våra öppettider

GIL:s kontor är stängda under påsk. Vi öppnar igen den 2 april. Vid akuta situationer når du oss på nödtelefonen.

Person i målarverkstad, glad, sitter i elrullstol, suddig arm och ansikte i förgrunden.

22 mars 2024

Alice i kreativa verkstan

Vi hänger med Alice en vanlig fredag på dagliga verksamheten. På schemat står Kreativ verkstad. Alice gör färdigt sin rymliga röda skål för godis!

Anders Westgerd på Kungstorget i Uddevalla.

21 mars 2024

Tillgänglighetstest i Uddevalla

GIL kollar in tillgängligheten i centrala Uddevalla. En bit kvar att gå, konstaterar Anders Westgerd, som hoppas att fastighetsägarna agerar.

Inne på skytteförening, plats för flera skyttar, vid en plats sitter Erica i permobil, siktar.

18 januari 2024

Med sikte på OS

Luftgevärsskytte är en sport som passar många! Erica Alexiusson använder permobil och skjuter sittande med stöd. Hon tränar på Öckerö Skytteförening och siktar på att tävla inom parasport.

Anders i rullstol, inramat toalettpris på Drakens toalett, utsikt anas.

12 december 2023

Det stora toalettpriset 2023

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Brasserie Draken.

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 november 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 oktober 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

Tjej i elrullstol och hennes assistent går över gatan i stadsmiljö

10 augusti 2023

Tipsa folk du känner om assistent-jobb!

Tipsa folk du känner om att det finns lediga jobb som personlig assistent på GIL. Allt från extrajobb för studenter till större tjänster på upp till 80 %.

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

30 juni 2023

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

5 juni 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

En likkista och en rullstol i ett, utställd på museum, en utställning med vanliga stolar syns i bakgrunden.

5 juni 2023

Domstolen @ Röhsska

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

31 maj 2023

2023 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor