Som personlig assistent stödjer du en person med funktionssättning att leva det liv hen själv vill leva. Arbetsuppgifterna kan vara allt från att assistera vid måltider, stötta, ta initiativ, sköta hygien, klä av och på sig samt sköta om hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt sina fritidsintressen eller umgås med vännerna.
Vilka arbetsuppgifter du har som personlig assistent beror på vem du jobbar hos. Personlig assistans går ut på att den assistansberättigade med den personliga assistentens hjälp ska kunna leva ett självständigt liv efter sina egna mål och önskemål. Som personlig assistent får du sätta dina egna vanor åt sidan och sätta fokus på den assistansberättigade som du jobbar hos. Ett konkret exempel kan vara: det sätt som du bäddar din säng på är kanske inte samma sätt som den du jobbar hos, på jobbet ska du bädda sängen så som den assistansberättigade vill ha det, hemma hos dig kan du göra som du brukar! På vissa arbetsplatser krävs det att du som personlig assistent tar initiativ och har ansvar, på andra ställen är du ”armar och ben”.
Vilka arbetsuppgifter man har som personlig assistent beror på vem man arbetar hos. När du börjar din anställning så går du några pass bredvid en personlig assistent som jobbat ett tag. Under dina introduktionspass lär du dig vilka dina arbetsuppgifter är och hur du ska utföra dem.
Saker som påverkar dina arbetsuppgifter kan vara: Jobbar du hos en vuxen eller ett barn? Har personen barn? Har personen ett rörelsehinder eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, kanske en kombination? Har personen en utvecklingsstörning? Har hen studier, daglig verksamhet eller jobb? Lever personen ett aktivt liv med många aktiviteter eller trivs personen bäst hemma? Trivs hen med variation eller rutiner? Har personen du söker jobb hos egen beslutsförmåga? Har hen tal eller alternativt kommunikationssätt?
Kemi är A och O inom personlig assistans. God kemi kan förlåta ett och annat men en dålig matchning kan skava hål i en. När du söker jobb som personlig assistent så kan det vara bra att fundera på i vilka situationer man själv gör sig bäst. Kanske har du några gemensamma intressen med den som du söker jobb hos eller kanske har du en fallenhet för att fungera extra väl med exempelvis ungdomar? Hur man vill och kan leva sitt liv skiljer sig, som för vem som helst. Somliga går flera mil om dagen, någon mår bäst av städat och i ordning, vissa älskar att åka berg- och dalbanor på Liseberg, någon åker skoter så långt man kommer, en del är dedikerade fotbollsfan och ser varje hemmamatch, andra lägger samma pussel och ser samma film varje dag, någon älskar matlagning, vissa lapar sol på Teneriffa varje ledig stund, andra spelar datorspel flera timmar varje dag. Som personlig assistent ska du assistera i sådana situationer. Gillar du inte att vara utomhus så kanske du ska skippa jobbet hos personen som går långt varje dag, får du eksem av bad kanske du inte ska jobba hos någon som ligger i bassängen flera gånger i veckan, är du åksjuk som tusan kanske inte jobba i bergbanorna är något för dig.
För att ha rätt till personlig assistans så krävs det att man har behov av hjälp med ett eller flera av de grundläggande behoven. De grundläggande behoven är andning, måltider, personlig hygien, av- och påklädning, kommunikation och annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade. Om man har stora behov inom de grundläggande behoven, så kan man också få assistans för övriga behov.
Det finns många andra vanliga arbetsuppgifter så som tvätta, moppa, stryka, styra upp, peppa, langa popcorn, byta film, rulla chokladbollar, dammsuga, stretcha, träna, mata katten, mocka hos hästen, tanka bilen, packa barnens ryggsäck, påminna, vända blad i boken, vattna blommorna, så persilja, bibehålla lugnet, baka kakor, julpynta, hälla upp en öl, bädda sängen, handräcka i affären, slå numret till svärmor, skriva anteckningar, planera en dag, motivera, repetera, ta en selfie. Det beror på vem du jobbar hos, och vilka behov, svårigheter, begränsningar och vanor som den personen har.
Vad man ska göra som personlig assistent beror på vilket stöd den assistansberättigade behöver. Vad som ingår i arbetsuppgifterna beror på den assistansberättigades egna förutsättningar och intressen, svårigheter och behov, skyldigheter och plikter. De sammanfattas under formuleringen ”alla inom personlig assistans förekommande arbetsuppgifter”.
Som grund kan man säga att en personlig assistent ska göra det som den assistansberättigade skulle gjort om den kunnat, den assistansberättigade ska delta efter förmåga. Den assistansberättade ska så att säga genom assistenten kompenseras för sin nedsättning, dock inte överkompenseras. Exempelvis så kan inte den assistansberättigade göra två saker samtidigt. Ett
Vad får en personlig assistent inte göra då? Den personliga assistenten får inte göra något som är förbjudet i lag eller som är farligt för någon eller som assistenten saknar kompetens för att göra. Med farligt menas att brukaren, assistenten eller annan tredje person kan komma att skadas. Arbetsmiljölagen ska följas och eventuell rekommenderad skyddsutrustning ska användas.
Vad som efterfrågas av den som arbetar som personlig assistent varierar beroende på vem det är som söker personal. Att jobba som personlig assistent handlar mycket om kemi. Men det finns några egenskaper som vi ser efterfrågas regelbundet av assistansberättigade i GIL. Här är några exempel.
Om du ska jobba som personlig assistent åt ett barn så måste du uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Du beställer utdraget från Polisens hemsida.
Ja, en viktig del av den personliga assistansen är att assistansanvändaren kan påverka assistansens utformning, exempelvis genom att välja sina assistenter. Som assistansberättigad i GIL är det du som avgör vem du vill ska arbeta hos dig. Den personliga assistenten måste vara över 18 år men kan vara en förälder, ett syskon, ett barn, en partner eller annan släkting. Anhöriga har samma anställningsvillkor som utomstående personliga assistenter. Läs mer om att vara anhörig och personlig assistent.
Om du jobbar aktiv / vaken natt så är du vaken under arbetspasset, du får din vanliga grundlön och OB-ersättning.
Du som jobbar aktiv natt och är anställd i GIL erbjuds en hälsoundersökning regelbundet. HR-avdelningen kontaktar dig när det är dags.
Om du jobbar jour på natten så finns du tillgänglig på arbetsplatsen men du behöver inte vara vaken. Du får jourersättning, ett fast belopp per timma. 2021 är beloppet 36,32 kr/tim vardagar och 72,75 kr/tim på helger (från kl 22.00 dagen före lördag eller helgdagsafton till kl 06.00 vardagen närmast efter söndag och helgdag).
Jour hanteras vanligen på två olika sätt. Som exempel kan vi säga att den assistansberättigade sover 23-06. Den assistansberättigade behöver hjälp tre gånger under natten, 10 minuter var gång.
31 mars 2021
GIL:s kontor är stängda på midsommarafton.
16 mars 2021
Lördag den 29 maj 2021 är det årsstämma i GIL. Som medlem och delägare har du möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion.
15 mars 2021
Brinner du för att rekrytera och hitta rätt person till rätt plats? Har du en stark känsla för mänskligt samspel och mjuka frågor, ett självklart driv att utveckla och lösa såväl kluriga som vardagliga situationer och hjärtat på rätta stället?
18 januari 2021
Det är många som efterfrågar möjligheten att hålla personalmöten online. Här kommer ett tips på ett gratisprogram som är enkelt att komma igång med!
14 januari 2021
Just nu är det många som hör av sig och frågar om när och hur vaccinationen kommer att gå till. Vi kommer att gå ut med information så snart vi vet något.
18 december 2020
Växeln är öppen som vanligt under jul och nyår med undantag för röda dagar.
17 december 2020
GIL:s VD Anders Westgerd har skrivit en krönika i RTP:s medlemstidning LIV. Här hittar du texten i sin helhet.
24 november 2020
Den 19:e november infaller Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem, om du inte råkar ha en funktionsnedsättning förstås.
12 november 2020
Alla vägar bär till Rom brukar man säga, men inte alla. Några av dem leder in i våra handböcker och digitala verktyg. Här talar vi om hur du hittar dem och vad du gör om du tappat ett eller annat lösenord.
2 oktober 2020
Söker du ett schysst och vaket jaktlag? Nu har vi plats för nya assistansberättigade i kooperativet GIL.
20 augusti 2020
GIL har tagit fram en helt unik rullstolsanpassad SUP. Den kommer att finnas att låna graits i Vättlefjäll.
30 juli 2020
I september börjar vi streama assistentutbildningarna live – tills allt är som vanligt igen och vi kan ses i våra lokaler igen. Anmälningsformulären är öppna.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra surfupplevelsen.