Assistans

VA ASSISTENT

Vad gör en personlig assistent?

Som personlig assistent stödjer du en person med funktionssättning att leva det liv hen själv vill leva. Arbetsuppgifterna kan vara allt från att assistera vid måltider, stötta, ta initiativ, sköta hygien, klä av och på sig samt sköta om hemmet, till att göra det möjligt för assistansanvändaren att kunna vara förälder, arbeta, studera, ägna sig åt sina fritidsintressen eller umgås med vännerna.

Vilka arbetsuppgifter du har som personlig assistent beror på vem du jobbar hos. Personlig assistans går ut på att den assistansberättigade med den personliga assistentens hjälp ska kunna leva ett självständigt liv efter egna mål och önskemål.

Som personlig assistent får du sätta dina egna vanor åt sidan och sätta fokus på den assistansberättigade som du jobbar hos. Ett konkret exempel kan vara: det sätt som du bäddar din säng på är kanske inte samma sätt som den du jobbar hos. På jobbet ska du bädda sängen så som den assistansberättigade vill ha det, hemma hos dig kan du göra som du brukar!

På vissa arbetsplatser krävs det att du som personlig assistent tar initiativ och har ansvar, på andra ställen är du ”armar och ben”.

Arbetsuppgifter personlig assistent

Vilka arbetsuppgifter man har som personlig assistent beror på vem man arbetar hos. När du börjar din anställning så går du några pass bredvid en personlig assistent som jobbat ett tag. Under dina introduktionspass lär du dig vilka dina arbetsuppgifter är och hur du ska utföra dem.

Saker som påverkar dina arbetsuppgifter kan vara:

 • Jobbar du hos en vuxen eller ett barn?
 • Har personen barn?
 • Har personen ett rörelsehinder eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, kanske en kombination?
 • Har personen en utvecklingsstörning?
 • Har hen studier, daglig verksamhet eller jobb?
 • Lever personen ett aktivt liv med många aktiviteter eller trivs personen bäst hemma?
 • Trivs hen med variation eller rutiner?
 • Har personen du söker jobb hos egen beslutsförmåga?
 • Har hen tal eller alternativt kommunikationssätt?

Kemi är A och O inom personlig assistans. God kemi kan förlåta ett och annat men en dålig matchning kan skava hål i en. När du söker jobb som personlig assistent så kan det vara bra att fundera på i vilka situationer man gör sig bäst. Kanske har du några gemensamma intressen med den som du söker jobb hos? Kanske har du en fallenhet för att fungera extra väl med exempelvis ungdomar?

Hur man vill och kan leva sitt liv skiljer sig, som för vem som helst. Somliga går flera mil om dagen, någon mår bäst av städat och i ordning, vissa älskar att åka berg- och dalbanor på Liseberg, någon åker skoter så långt man kommer, en del är dedikerade fotbollsfan och ser varje hemmamatch, andra lägger samma pussel och ser samma film varje dag, någon älskar matlagning, vissa lapar sol på Teneriffa varje ledig stund, andra spelar datorspel flera timmar varje dag. Som personlig assistent ska du assistera i sådana situationer. Gillar du inte att vara utomhus så kanske du ska skippa jobbet hos personen som går långt varje dag, får du eksem av bad kanske du inte ska jobba hos någon som ligger i bassängen flera gånger i veckan, är du åksjuk som tusan kanske inte jobba i bergbanorna är något för dig.

Vanliga arbetsuppgifter som personlig assistent

För att ha rätt till personlig assistans så krävs det att man har behov av hjälp med ett eller flera av de grundläggande behoven. De grundläggande behoven är andning, måltider, personlig hygien, av- och påklädning, kommunikation och annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade. Om man har stora behov inom de grundläggande behoven, så kan man också få assistans för övriga behov.

 • Måltider, vanliga arbetsuppgifter kan vara:
  Laga mat, ställa fram mat, dela mat, föra mat till munnen, ge sondmat.
 • Personlig hygien, vanliga arbetsuppgifter kan vara:
  Komma in i badrummet, ta av byxorna, sätta sig på toaletten, torka, spola, tvätta händerna, tvätta sig i ansiktet, duscha, borsta tänderna, bada, rakning, klippa naglarna, tvätta och torka håret.
 • Av- och påklädning , vanliga arbetsuppgifter kan vara:
  Sätta på strumporna, byta om till badkläder, dra på ytterkläderna, ta av skorna.
 • Kommunikation , vanliga arbetsuppgifter kan vara:
  Hjälpa den som har svårt att uttrycka sig eller hjälpa den som har svårt att förstå vad andra säger, tecken som stöd, AKK, Bliss.
 • Annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade , vanliga arbetsuppgifter kan vara:
  Insatser till följd av medicinsk utrustning, aktiv tillsyn, medicinering och positionering vid epilepsianfall, motivations- och aktiveringsinsatser där man behöver veta vad som gör en person upprörd, eller vad som motiverar hen att påbörja, fortsätta eller avsluta något, hjälp att komma ur ett beteende den assistansberättigade fastnat i.

Det finns många andra vanliga arbetsuppgifter så som tvätta, moppa, stryka, styra upp, peppa, langa popcorn, byta film, rulla chokladbollar, dammsuga, stretcha, träna, mata katten, mocka hos hästen, tanka bilen, packa barnens ryggsäck, påminna, vända blad i boken, vattna blommorna, så persilja, bibehålla lugnet, baka kakor, julpynta, hälla upp en öl, bädda sängen, handräcka i affären, slå numret till svärmor, skriva anteckningar, planera en dag, motivera, repetera, ta en selfie. Det beror på vem du jobbar hos, och vilka behov, svårigheter, begränsningar och vanor som den personen har.

Tjej i rullstol skrattar i park Som personlig assistent stödjer du en person med funktionssättning att leva det liv hen själv vill leva.

Vad får en personlig assistent inte göra?

Vad man ska göra som personlig assistent beror på vilket stöd den assistansberättigade behöver. Vad som ingår i arbetsuppgifterna beror på den assistansberättigades egna förutsättningar och intressen, svårigheter och behov, skyldigheter och plikter. De sammanfattas under formuleringen ”alla inom personlig assistans förekommande arbetsuppgifter”.

Som grund kan man säga att en personlig assistent ska göra det som den assistansberättigade skulle gjort om den kunnat, den assistansberättigade ska delta efter förmåga. Den assistansberättade ska så att säga genom assistenten kompenseras för sin nedsättning, dock inte överkompenseras. Exempelvis så kan inte den assistansberättigade göra två saker samtidigt.

Vad får en personlig assistent inte göra då? Den personliga assistenten får inte göra något som är förbjudet i lag eller som är farligt för någon eller som assistenten saknar kompetens för att göra. Med farligt menas att brukaren, assistenten eller annan tredje person kan komma att skadas. Arbetsmiljölagen ska följas och eventuell rekommenderad skyddsutrustning ska användas.

bra egenskaper som personlig assistent?

Vad som efterfrågas av den som arbetar som personlig assistent varierar beroende på vem det är som söker personal. Att jobba som personlig assistent handlar mycket om kemi. Men det finns några egenskaper som vi ser efterfrågas regelbundet av assistansberättigade i GIL. Här är några exempel.

 • Du är lyhörd / du är inkännande
 • Du har tålamod
 • Du är punktlig / du kommer i tid
 • Du är rökfri
 • Du har samarbetsförmåga / du är bra på att samarbeta
 • Du kan följa instruktioner
 • Du kan sätta dig själv åt sidan
 • Du har humor / kan ta saker med en klackspark
 • Du har gott humör / är positiv
 • Du är lugn / stabil
En assistents arbetsuppgifter varierar beroende på vem man arbetar hos.

personlig assistent åt ett barn?

Om du ska jobba som personlig assistent åt ett barn så måste du uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Du beställer utdraget från Polisens hemsida.

Anhörig och personlig assistent?

Ja, en viktig del av den personliga assistansen är att assistansanvändaren kan påverka assistansens utformning, exempelvis genom att välja sina assistenter. Som assistansberättigad i GIL är det du som avgör vem du vill ska arbeta hos dig. Den personliga assistenten måste vara över 18 år men kan vara en förälder, ett syskon, ett barn, en partner eller annan släkting. Anhöriga har samma anställningsvillkor som utomstående personliga assistenter. Läs mer om att vara anhörig och personlig assistent.

Personlig assistent natt, vad gäller?

vaken natt personlig assistent

Om du jobbar aktiv / vaken natt så är du vaken under arbetspasset, du får din vanliga grundlön och OB-ersättning.

Du som jobbar aktiv natt och är anställd i GIL erbjuds en hälsoundersökning regelbundet. HR-avdelningen kontaktar dig när det är dags.

Jour personlig assistent

Om du jobbar jour på natten så finns du tillgänglig på arbetsplatsen men du behöver inte vara vaken. Du får jourersättning, vilken är 25 % av din ordinarie timlön.

Jour hanteras vanligen på två olika sätt. Som exempel kan vi säga att den assistansberättigade sover 23-06. Den assistansberättigade behöver hjälp tre gånger under natten, 10 minuter var gång.

 1. Ett genomsnitt av beräknad vaken tid läggs på schemat som aktiv assistans. I vårt exempel blir det alltså 3 x 10 = 30 minuter. I schemat lägger man in 30 minuter aktiv tid t ex 23.00-23.30 och resten, 23.30-06.00, som jour. Med denna metod räknas tiden man arbetar på natten med i tjänstgöringsgraden. Om den vakna tiden någon natt kraftigt överstiger den tid som utgör snittet så skrivs detta in i tidrapporten efteråt. Detta sätt att arbeta med jour är den vanligast förekommande i GIL.
 2. Verklig vaken tid skrivs in i tidrapporten efter varje pass. Varje natts vakna tid läggs samman och förs in i tidrapporten. Har man assisterat 0 minuter en natt så görs ingen notering i tidrapporten. Har man assisterat vid tre tillfällen om vardera tio minuter, totalt 30 minuter, så läggs tiden samman och förs in i tidrapporten. Denna typen av tidredovisning så räknas inte den aktiva tiden med i tjänstgöringsgraden utan läggs som extratid. Den här typen av tidrapportering förekommer främst där den assistansberättigade sällan behöver assistans på natten.

De 5 vanligaste jobben på GIL

 • personlig assistent Göteborg
 • personlig assistent Kungsbacka
 • personlig assistent Falkenberg
 • personlig assistent Borås
 • personlig assistent Kungälv

Senaste nyheterna

Hisham framför sitt staffli, med en pensel i munnen.

8 november 2023

Hisham målar med munnen

Hans föräldrar försökte hjälpa honom att hitta något att göra. En bok om en munmålare, som också dykt och brutit nacken, blev startskottet för hans måleri.

20 oktober 2023

Kamelbonde i elrullstol

Visst kan kamelbönder sitta i elrullstol! På gården där Glenn och Ingela bor går lever kameler, lamor, hundar, höns och alpackor i harmoni.

Tjej i elrullstol och hennes assistent går över gatan i stadsmiljö

10 augusti 2023

Tipsa folk du känner om assistent-jobb!

Tipsa folk du känner om att det finns lediga jobb som personlig assistent på GIL. Allt från extrajobb för studenter till större tjänster på upp till 80 %.

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

30 juni 2023

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

5 juni 2023

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

En likkista och en rullstol i ett, utställd på museum, en utställning med vanliga stolar syns i bakgrunden.

5 juni 2023

Domstolen @ Röhsska

GIL:s senaste awareness-kampanj kallas ”Domstolen”, och berör den utbredda uppfattning i samhället, att ett liv i rullstol inte är värt att leva.

31 maj 2023

2023 års stipendiater utsedda

Stiftelsen till Rolf Bergfors minne har valt ut sex stipendiater som får dela på 100 000 kronor

Anders Westgerd. i stadsmiljö, ser glad ut, personer på uteservering i bakgrunden.

25 april 2023

Beef om uteserveringar i Göteborg

Under våren har flera artiklar och insändare samt ledare publicerats i GP om tillgängligheten till uteserveringar i Göteborg, en fråga GIL drivit under 10 år.

13 april 2023

Retard Seltzer

Retard Seltzer, som lanseras på ölmässan i Göteborg den 14 april 2023, har till syfte att skapa samtal om funktion och i förlängningen minska exotifieringen av funktionsnedsatta.

30 mars 2023

Gör din röst hörd – skicka in en motion!

Lördag den 27 maj 2023 är det årsstämma i GIL. Som medlem och delägare har du möjlighet att påverka verksamheten genom att skicka in en motion.

23 mars 2023

GIL är en IfA-godkänd anordnare

GIL är sedan länge en IfA-godkänd anordnare. GIL har nu fått sitt godkännande förlängt!

Tre personer i krogmiljö, en i färd med att kasta ett klot i boule, text: assistentträff på boulebar

8 mars 2023

Assistentträff på Boulebar

Vi tycker att det är viktigt att träffas! Därför anordnar vi aktiviteter. Ca två gånger om året har vi träffar bara för assistenter. Förra veckan var det dags! 45-50 assistenter träffades för att spela boule på Boulebar.